Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Újbudai Tavaszi Hangverseny

Kultúra   |   2010, május 11 - 16:10Nyomtatóbarát változatSend by email

Fergeteges sikerrel zárult 2010. április 28-án a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében Erkel Ferenc zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett Újbudai Tavaszi Hangverseny.

A nevezetes évforduló tiszteletére a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola trombita triója Erkel Ünnepi fanfár című művét adta elő. Fúvósokra átírta és betanította Sztán István trombitaművész.

Gyurcsó Gyulánénak, az Újbudai Pedagógiai Intézet igazgatójának ünnepi köszöntője után a kisebb gyermekekből álló közel 400 fős összkar népdalcsokrot adott elő Bárdos Lajos gyűjtéséből Kánya Ditta, a Gárdonyi Géza Általános Iskola tanára vezényletével. A délutánból estébe nyúló hangversenyen 25 kórus lépett fel több mint 1000 gyermek, tanuló közreműködésével.

A kórusok színes, igényes repertoárral készültek, jutalmul a közönség vastapsát érdemelték ki. Néhány az elhangzott dalok közül: Bárdos Lajos népdalcsokor, Napfényes utakon, Tisza partján mandulafa virágzik, Balázs Árpád: Bodzavirág, Delibes: Gloria.

Nagy elismerésben részesítette a közönség a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola FŐNIX Kamarakórusát, amelynek tagjai egy belgiumi fellépésre készülve itt mutatták be versenyműsorukat. Bízunk abban, hogy belgiumi fellépésük is sikeres lesz, és újabb dicsőséget hoz iskolájuknak és Újbudának. Miközben a közönség élvezte a kórusok fellépését, a zsűri Daróci Bárdos Tamás vezetésével értékelte a hallottakat.

Az est csúcspontja a második összkar volt. Daróci Bárdos Tamás Tavaszi lánytánc című szerzeményét adták elő a kórusok, amelyet maga a szerző vezényelt. A nagy sikerre való tekintettel még kétszer elénekelték.

Az Újbudai Pedagógiai Intézet szakmai irányításával és rendezésével, szervező munkájával valósult meg a fergeteges sikerű hangverseny. Köszönet Újbuda Önkormányzata, az Oktatási és Kulturális Osztály, a Kulturális Bizottság, valamint az Újbuda Média támogatásáért.