Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Visszatekintés 2012. - Megnyitott a Próféta

Kultúra   |   2012, december 25 - 20:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Szent Gellért tér 3. szám hatalmas sarokház, amelynek mentén a Budafoki út és a Bartók Béla út kettéágazik, egy házasságkötő terem működött. Ebben az épületben nyílt meg a kerületi kulturális élet legújabb színfoltja Próféta Galéria néven március elején.

A megnyitón Réthelyi Miklós akkori nemzeti erőforrás miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: sokan álmodoztak már arról, hogy Újbudán, a Bartók Béla út Móricz Zsigmond és Gellért tér közötti szakaszán egyszer majd kulturális körutca lesz. A jelenlegi városvezetés pedig sokat is tett ezért, sorban nyílnak a kulturális intézmények a kerületben.

Hoffmann Tamás polgármester a helyiség múltját is bemutatta a közönségnek. Az épületet 1905-ben vehette birtokba a híres Műegyetem kávéház, későbbi nevén a Próféta Söröző Étterem, amely a kor szellemének megfelelően, igazi kávéházi hangulattal fogadta a betérő vendégeket.

A múlt pedig újra jelenné vált, hiszen a Próféta Galéria a szervezők tervei szerint olyan esztétikai élményt varázsol Újbudára, amely életkortól és évszaktól függetlenül testi és szellemi felüdülést ígér a kultúrára vágyó közönségnek. A működtetők tervei szerint a csoportos és egyéni kiállítások másfél havonta követik majd egymást. A képzőművészeti kiállítások mellett pedig irodalmi, zenei esteknek és előadás-sorozatoknak is otthont kíván adni a Próféta Galéria.

A galéria első kiállítása a közelmúltban elhunyt Németh Miklós festőművésznek állított emléket.