Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Weiner emlékhét

Kultúra   |   2010, november 9 - 09:59Nyomtatóbarát változatSend by email

Az iskolában  2010/2011-es tanév talán az elmúlt időszak legizgalmasabb, legtöbb nagyrendezvénnyel és gyönyörű programokkal tervezett tanéve- mondja a Weiner Leó iskola vezetése. Részletek ITT!

A Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola Jubileumi Ünnepi Tanéve

Névadónk, Weiner Leó születésének 125., halálának 50. évfordulójára emlékezünk a tanév során. Weiner a zenei nevelés fő irányvonalának a kamarazenélés örömét, a közös muzsikálásra való nevelést tartotta egész élete során. Iskolánk ezt a szellemi örökséget viszi tovább.

A Weiner évforduló eseményei szorosan kapcsolódnak zeneiskolánk centenáriumi évfordulós ünnepi programjaihoz: Kerületünkben, Újbudán 100 évvel ezelőtt – 1910-ben – kezdődött meg az intézményes zeneoktatás, s az akkori zenede, zeneiskola utódintézménye lett később a jelenlegi Weiner Leó Zeneiskola.

Szakközépiskolai oktatásunk pedig ebben a tanévben ünnepli 20. évfordulóját. Az évfordulóval kapcsolatos eseménysorozat 2010. őszén kezdődik és a teljes tanévben tart: koncertekkel, neves, volt Weiner-tanítványok meghívásával, centenáriumi kiállítással, Weiner-mellszoborral, emlékkönyvvel és sok szép egyéb programmal tisztelgünk névadónk előtt, emlékezünk zeneiskolánk és szakközépiskolánk múltjára.

Kezdet: A kerületben száz évvel ezelőtt kezdődött meg intézményes keretek között a zeneoktatás. Az akkori oktatási helyszínek és a szervezet utódiskolája vagyunk. A kivételes ünnepi alkalom ad lehetőséget arra, hogy a tanév során több kiemelt rendezvényünkkel emlékezzünk meg a múltról, névadónkról, hagyományainkról és ünnepünkben, örömeinkben osztozhassanak az érdeklődő zenebarátok...

Az emlékév két kiemelt rendezvénysorozata:

I. „Weiner emlékhét” 2010. november 11-19.

November 11. az emlékhét nyitánya: Újbudai „Kerület Napja” Hagyományosan kerületi igény szerint zenei produkciókkal színesítjük több helyszínen a kerület napi rendezvénysorozatot.

10.00: Iskolánk aulájában Weiner Leó emlékkiállítás, a megnyitóra meghívott vendég: dr. Hoffmann Tamás polgármester úr

10.30: Frank Oszkár – egykori Weiner növendék előadása, emlékezése

14.00: gólyáink iskolapolgárrá avatása,

19.00: órakor pedig külső helyszínen, az őrmezei Muzsikus Kávéházban adunk egy kisebb kamarakoncertet tanáraink szereplésével.

Tervezzük még a hét másik napjára Weiner Leó egykori tanítványainak meghívását – Kemény Krisztina tanárnő szülei, – akik mesélnek Weiner Leóról, egykori tanárukról, emlékeikről, illetve saját művészi pályájukról.

November 12-én kerül sor a Fúvószenekari hangversenyre iskolánk tornatermében.

November 12-13-án szakmai napot tartunk, – Weiner Szólamai – leendő weineresek részére szakmai hívogató napok.

November 19. az emlékhét fináléja: emlékhangverseny Weiner Leó születésének 125. évfordulója tiszteletére – Weiner Leó és kortársai művei hangzanak el művésztanáraink és növendékeink közreműködésével este 18 órakor a Szent Imre Gimnázium dísztermében.

II. „Weiner emléknapok” 2011. április 11-19.

Április 11-15. Weiner zeneiskolai nyílt hét

Április 15. 

11.00: Weiner Leó mellszobrának felavatása – Pató Róza szobrászművész alkotása

11.30: iskolazászló-avatás központi épületünk aulájában

18.00: ünnepi hangverseny a Szent Imre Gimnázium Dísztermében: Weiner tanár-diák kamarazenei hangverseny.

Április 19. Weiner nap

Hagyományosan a húsvéti szünet előtt napon tartjuk a szakközépiskolás növendékek és tanárok részvételével a Weiner napot, melynek programját a Diákönkormányzat szervezésével együtt alakítjuk ki.

Állandó programjai: vers- és prózamondó verseny, karmester-verseny, vendégművész meghívása

A Centenáriumi év befejezése:

Május közepén a Régi Zeneakadémián/MÜPÁban művésztanári hangversenyt tartunk (helyszín és időpont még egyeztetés alatt). A centenáriumi emlékkönyv bemutatására is ekkor kerül sor. Beszélgetéssel, visszaemlékezéssel, ünnepi fogadással zárul a 2010/2011-es tanévet átfogó nagy ünnepi centenáriumi rendezvénysorozatunk.