Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. hétfő, Iván

Design hétvége volt a Bartók Béla úton

Vasárnap ért véget, de már most a hazai kulturális élet egyedülálló újításaként emlegetik az először tartott ELEVEN Kreatív - design hétvégét. A kizárólag civilek és önkéntesek által létre hozott rendezvény nem titkolt célja, hogy lendületet adjon a Bartók Béla úti Kulturális Városközpontnak, hogy közösen értelmezze a design fogalmát a közönséggel, a helyi galériákkal és kávézókkal.

A Moha Kávézóból startolt az ELEVEN Kreatív – design hétvége. A nyitóünnepségen a kezdeményező Kulturális Tizenegy Egyesület (KULT11) számolt be koncepciójáról. - Ideje életet lehelni Buda elhanyagolt sugárútjába és megmutatni, hogy az egykor pezsgő szellemi központ ma is inspirációul szolgál a lakosságnak, a környékbeli művészeknek és a látogatóknak - fedte fel a rendezvény célját Jáky Mónika a Kult11 menedzsere. Hoffmann Tamás polgármester arról beszélt, hogy végéhez közeledik a Kulturális Városközpont infrastrukturális fejlesztési programja. Az elért eredmények között említette az üzlethelyiségek kulturális célú hasznosítását, valamint a Bartók32 Galéria és a körtéri Gomba közelgő átadását. Úgy véli, mivel a design hétvége célja a Bartók Béla út további népszerűsítése, minden hasonló kezdeményezést támogatni kell.

A Bartók Béla Boulevardnak nevezett úton (BBB) három napig este kiállítások, vetítések és koncertek, napközben pedig vásárok és közösségi programok várták az érdeklődőket. A gasztro-élmény mellett a formatervezés fontosságára, a kreativitás erejére is felhívták a figyelmet, miközben a Feneketlen-tó környékén majális volt.

Tavaly ősszel intenzív együttműködés és párbeszéd indult a Bartók Béla út üzletei, galériái és vendéglátó helyei között és létrejött a Kulturális Tizenegy Egyesület. - A helyi vállalkozók felismerték, hogy egymásnak nem konkurenciát, hanem inkább társat jelentenek és hogy erejük az összefogásban rejlik – mondta Jáky Mónika.

A hétvége célja volt az is, hogy lehetőséget teremtsen a kreatív ipar, designerek, építészek, művészek számára alkotásaik bemutatására. - Lehetőséget adtunk minden olyan egyedi, szokatlan, és izgalmas megnyilvánulásnak, amely az esemény gondolatiságával összhangban áll – mondta a Kult11 elnöke, a galériatulajdonos Faur Zsófi. Az alkotók pályázhattak installációval, előadásokkal vagy akár gasztronómiai remekművekkel is. A pályamunkákat szakmai zsűri bírálta el.

T.D. - ÚjbudaTV