Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Felfutóban a Bartók Béla út és környéke

Nemrég több lap is beszámolt arról, hogy milyen változások történtek az utóbbi időben a Bartók Béla úton és környékén. Egyik lap, a We Love Budapest képes összeállítást közölt a témában, sétájukat a Szent Gellért térnél kezdték.

A Bartók Béla út, különösen a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között az egyik nagy kihasználatlan lehetősége volt a XI. kerületnek, sőt az egész budai résznek. A kerületben néhány éve elhatározták, hogy a bulvárszerű, fákkal szegélyezett úton egy kávézós-galériás "kultutcát" hoznak létre. Nem ment egyszerűen, de napjainkra valami tényleg elindult: sorra nyílnak a kis galériák és gasztrovonalon is kellemes meglepetésekkel találkoztunk. Akár metróval, akár villamossal vagy busszal, netán hajóval érkezünk, a Palack Borbár mindig jó választás. A boros hely egy épületben található a Próféta Galériával: a színvonalas kiállításokkal jelentkező hely egy régen itt működött kultikus söröző-étteremről kapta nevét. A környéken két kulthely is kínálja magát egy kellemes sörözésre: a Kemenes utcában, a Gellért egykori gyerekmedencéi helyére települt Pagony, illetve a Budafoki úton a műegyetemisták törzshelye, a Libella. Következő állomás a Moha: összművészeti bemutatótérként definiálják magukat. Az út másik oldalán - nagyjából nyolc éve - áll egy igazi nyilvános tér, a Defo Labor: atelier-fíling, dizájnüzlet, kávéillat. Az útvonal központja egy kellemes kis piazza, a néhány éve megújult Gárdonyi tér. Középen a tér névadójának szobra, szökőkút, este díszkivilágítás.

A Karinthy törzshelyének számító Hadik Kávéház néhány éve nyitott újra és töretlenül népszerű, amit a múltidéző belső tér mellett az egyenletesen jó színvonalon dolgozó konyhának és a finom sütiknek köszönhet. A kávéház tér felőli oldala elől eltűntek az autók, így a hatalmas teraszról vagy az új padokról is élvezhetjük a szemben lévő iskola harangjátékát. A Faur Zsófi Galéria portálja mintaszerűen felújított, a belső tartalom, a kiállítások pedig a legjobbak közül valók. Vele nagyjából szemben található a Palmetta Design Galéria, amelyet Regős Anna textilművész és Regős István festőművész alapított úgy 15 éve Szentendrén.

A Kelet Kávézó és Galéria nem könyvesbolt, de a falakon elhelyezett 5-6000 kötetet egy kisebb könyvtár is megirigyelné. A Figaro Bűvészboltba mindenképp megéri benézni: a munkatársak a visszajárót is eltüntetik, majd ki tudja hogyan, a másik zakóujjból szedik elő. A bolt mellett található a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza. Szinte lehetetlen volna elfelejteni a Három Hét Galéria megnyitóinak időpontját, hiszen minden hónap 3-án, este 7 órakor tartják a vernisszázsokat. Egy igazi intézmény működik a Bartók Béla út 37. szám alatt, hiszen 72 éve működik itt a Szalay Fotó. A belső térbe lépve ódon berendezés, régen festett falak, megbarnult képek és ősi fényképezőgépek fogadnak, na meg Szalay Ágnes, akinek édesapja, Szalay Béla 1942-ben az üzletet alapította.

A Csabi Íz csak néhány hete nyitott, de egyik vásárló tér be a másik után a szendvics- saláta- és ételbárba. Végül, mielőtt elérjük a Móricz Zsigmond körteret és a megszépült Gombát, a Limone Gelato fagyijára vagyunk kíváncsiak. Közel sem teljes a kép, hiszen a környéken rengeteg a látnivaló, a szép épület, a kellemes utca; sorra nyílnak a jó helyek, mint például a közelmúltban bemutatott Frici Pékség, de itt működik a B32 Galéria, az Artphoto Galéria és a Csonka János Múzeum is, amelyeket szintén érdemes fölkeresni.

a teljes cikk elérhető: www.welovebudapest.hu

www.welovebudapest.hu