Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Gomba

    

Az 1942-ben épült gyűrű alakú épületet, a Gombát Schall József tervezte. Az épület köré vont hurokvágányrendszeren fordult a Budafok-Nagytétény és a Budafok-Budaörs-Törökbálint felé induló HÉV, illetve a forgalmi telepi villamos. Az épületben eredetileg váróhelyiséget, szolgálati tartózkodót, üzleteket és áramátalakítót alakítottak ki, a Gomba közepén található kút díszítéseit Szomor László készítette. A műemléki védettséget élvező ikonikus építmény az évtizedek alatt jelentősen leromlott, végül 2014-ben újult meg és azóta is meghatározza a Móricz Zsigmond körtér jellegét. A megújítás előtti állapot csak nyomokban hordozta a Schall József-féle eredeti tervet, az építéskori állapot nagyvonalúságát. A rekonstrukcióval végül Újbuda jellegzetes, de évek óta lezárt és már-már elfeledett találkozóhelye visszanyerte régi fényét és valódi közösségi térként kapcsolódott vissza a kerület életébe.

Az épület megújítása korábban nem tartozott a kulturális városközpont kialakításáról szóló projektbe, de kiterjesztve azt az önkormányzat és az Európai Unió közösen finanszírozta a 422 millió forintos beruházást. Újbuda 197 millió forintot fordított erre a célra.
    
A Gomba rekonstrukciójára kiírt ötletpályázattal az önkormányzat legfontosabb célja az épület felújításán kívül az volt, hogy megőrizze a műemlékileg védett, markáns, stiláris építészeti karaktert. A pályázatot a Hetedik Műterem Kft., valamint a Gyüre Építésziroda Kft. nyerte Szabó Levente DLA és Gyüre Zsolt terveivel. A tervezők olyan transzparens, az eredeti Gomba különleges szerkezeti elemeit megtartó és az eredeti forgalomirányító funkciókat közösségi funkciókkal felcserélő tervet készítettek, amely nemcsak magát az épületet érinti, de a Móricz Zsigmond körtér térértékét is növeli, annak közösségi és szabadidős lehetőségeinek bővítésével. Prioritás volt a műemléki jelleg megőrzése: az eredeti épületkontúrokra keret nélküli, alaprajzilag íves hőszigetelő üvegezés és íves finombeton panelek kerültek, az udvart az átjárhatóság miatt szabadon hagyták, megújult a csobogó, valamint a zöldfelület.

Címkék: