Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 15. hétfő, Anasztázia, Tas

URBACT III – CREATIVE SPIRITS

A kreatív vállalkozószellem támogatása kreativitás alapú városfejlesztési stratégiákkal

A CREATIVE SPIRITS egy kilenc európai várost felölelő hálózat, melyet az Európai Unió finanszíroz az URBACT III Program keretében. A kilenc CREATIVE SPIRITS partnerváros közös tudástranszfer programmal igyekszik fejleszteni a meglévő integrált városfejlesztési stratégiáikat és cselekvési terveiket, amelyeknek végrehajtásában is segítenek az egymástól kapott ötletek. Olyan újszerű ötletek bevonása a cél, melyek a kreatív és kulturális iparágakhoz (KKI) – kreatív helyekhez, emberekhez és vállalkozásokhoz – kapcsolódnak. A hálózat legnagyobb közös politikai kihívása az, hogy az említett „kreatív ökoszisztémát” hatékonyabban segítse annak érdekében, hogy képes legyen bevonni új kreatív vállalkozókat és növelni a kreatív vállalkozószellemet a célterületen.

  

A kultúra és a kreativitás az európai identitás alapvető elemei, de csak kevesen ismerik fel, hogy ezek alapvető fontosságúak az európai gazdaság szempontjából is. Ez gyakran kerüli el a politikusok és egyéb döntéshozók figyelmét is, így sokszor alulértékelik a kulturális és kreatív iparágak (KKI) fontosságát és a bennük rejlő lehetőségeket. Pedig a szakértők szerint a KKI-k egyre inkább a helyi gazdasági fejlődés kulcsfontosságú elemei. A művészet, üzleti élet és technológia találkozási pontjaiban katalizátorként és innovációs motorként működnek olyan előnyöket biztosítva, melyek erősítik a gazdaságot. A döntéshozók megfelelő tájékoztatása a kreatív vállalkozásokról, és a hozzájuk kötődő közép- és hosszú távú gazdasági folyamatokról, az egyik fontos feladata a CREATIVE SPIRITS projektnek.

   

Ugyancsak fontos célja a projektnek, hogy a célterületen élők is megfelelő tájékoztatást kapjanak, sőt lehetőség szerint a terület alakításában ők is részt vegyenek, véleményüket megosszák. Ennek természetesen folytatása az, hogy ezek a vélemények figyelmet kapjanak a döntéshozói részről a fejlesztések tervezése közben.

   

A CREATIVE SPIRITS partnervárosok megosztják egymással a jó gyakorlataikat, és tanulnak egymás hibáiból. A projekt résztvevőinek kreatív szinergiája minden partnerváros számára hatalmas segítség, hogy terveiket a lehető leghatékonyabban tudják végrehajtani.

   

A CREATIVE SPIRITS vezető partnere Újbuda, további partnereink pedig Ibi (Spanyolország), Kaunas (Litvánia), Loulé (Portugália), Lublin (Lengyelország), Maribor (Szlovénia), Ravenna (Olaszország), Szófia (Bulgária), Waterford (Írország).