Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Vélemények az Gombáról, van aki a falakat is megérinti

Alapvetően tetszik a lakosságnak a május közepén átadott ikonikus találkozópont, a Gomba. A Móricz Zsigmond körtéri épület több évtized alatt lett az enyészeté, hogy végül az Újbudai Kulturális Városközpont projekt részeként teljes rekonstrukción essen át. Mostantól újra a budai belváros ékeként szolgál. Cikkünkben járókelők véleményét közöljük, illetve fórumozók hozzászólásaiból is szemezgettünk.

A Gomba körül, ahogy mindig, most is nagy a jövés-menés. Míg korábban legtöbben a körépület létezéséről tudomást sem véve suhantak át a téren a paravánok előtt, vagy fordították el fejüket a nem tetsző látvány elől, addig most kíváncsi tekintetek fürkészik az átalakult építményt. Néhányan a Gombát körül- és átjárva veszik részletesen szemügyre a hatalmas íves üvegfelületeket, a modern lámpatesteket és a szökőkutas belső udvar csendesebb oázisát.

- Határozottan tetszik ez a minimalista stílus – mondja egy főiskolás lány, aki ugyan a régi épületet nem ismerte, de ha nem lesz drága a kávézó, szívesen beül majd ide megpihenni. - Kívülről nagyon szép, de arra kíváncsi vagyok, hogy mi lesz benne – válaszol kérdésünkre egy idősebb úr. Ő 1953 óta lakik a kerületben, emlékei szerint mindig itt vette meg a BKV jegyeket. – Szebb, mint volt, de ahogy látom, még nincs kész – teszi hozzá végül.

Abban mások is egyetértenek, hogy jót tett a Gombának a modern külső, de a hely igazi értéke akkor mutatkozik meg, mikor megnyitnak az üzletek, szolgáltatók. – Reméljük, hogy az átlagember számára is megfizethető helyek nyílnak, és kedvelt találkozóhellyé válik a Gomba - mondja egy hölgy.

Sokan érzelmileg is kötődnek a helyhez, mint ahogy Tóthné Piroska is, aki egész gyerekkorát ezen a környéken töltötte. - Később mindig itt találkoztam a férjemmel, jó érzés ennyi év után végre valami szépet látni a romok helyett. Biztos kipróbálom a kávézót és remélem fagyi is lesz – jegyzi meg.

A Nol.hu újságírója Bárkay Tamás így ír cikkében az épületről: "A felújítás remekül példázza, amit nem hisz el mindenki: kellő odafigyeléssel, szakértelemmel és alázattal akár egy hetvenéves műemlékhez is nyugodtan hozzá lehet nyúlni úgy, hogy megfeleljen a korízlésnek. Attól az még műemlék maradhat."

"Micsoda hely volt a körtér, sok más mellett a felejthetetlen önki-vel. Egy ilyen szimbolikus hely igazán megérdemelte ezt a felújítást"- írja aTeniszke nevű felhasználó egy fórumos hozzászólásában.

Mint minden, a Gomba is képes negatív véleményt, esetleg indulatot kiváltani. Ugyancsak egy fórumozó írja azt, hogy "az egész körtér semennyire nem emlékeztet a régire", úgy véli, az "új építészek csak ártottak! Fogalmuk sincs, a műemléki építészetről".

Mindezek ellenére a megújult létesítmény várja a látogatókat. Ki ezért, ki azért de odasétál, szemügyre veszi, sőt van aki meg is érinti a falakat.

Az átadás után a lakosság ugyan már birtokba vette, de közösségi és közlekedési funkcióját később, július végétől tölti majd be a Móricz Gombája.

Újbuda/T.D.