Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Mátyás-kori szerelmesek

Kultúra   |   2008, június 17 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Mátyás-kori szerelmesek

Az udvarnak a korabeli felfogás szerint az volt a szerepe, hogy a tisztességes élet mintaképe legyen: tükör, amelyben ez az élet visszaverődik. Példa, melyet a világ hajlandó utánozni. 


A reneszánsz udvariság voltaképpen a lovagi életformának egy profanizált és humanizált, az új műveltséggel és világnézettel ötvözött változata, továbbélése volt. 


Finom modor, választékos beszéd, komoly műveltség, olvasottság, jártasság a vívásban, lovaglásban éppúgy, mint a zenében, táncban, énekben, versírásban; a kor kifinomult ízlésének megfelelő öltözködés, előkelő, szertartásos társasélet, a rangban magasabb uraknak járó hódolat és az udvarok legszebb díszeit, a szép hölgyeket megillető udvarlás művészete. Férfiak számára az indulatok, nők esetében a szerelem mások előtt való eltitkolásának raffinált tudománya, az udvari élet és viselkedés megannyi kötelező kelléke és sajátsága. 

Ezek által valósulhatott meg az élet szép formákba való öltöztetése, a feudális uralkodó osztály önmagának tetszelgő életstílusa. 
Ezt a kort, ezt a világot hozzák vissza a gazdagréti SzentivánÉji BULI szervezői - hacsak egy hétvége erejéig is. Úgyhogy ha akadnak még romantikus férfiak és nők, szerelmesek és szerelemre vágyók, akkor látogassanak el a Frankhegy és a Torbágy utca közötti parkba, ahol a lovagok és hercegnők nemcsak felnőtt, hanem gyerekműsorral is kedveskednek a megjelenteknek. 

Gigi (2008. 06. 17.)