Így került a poharakba kezdésnek egy száraz Olaszrizling, majd Olasz- és Rajnairizling házasításából született Szemelt Rizling, egy Szürkebarát, egy aperitifként kedvelt száraz Muscat Ottonel, egy Budai Zöld, majd egy Pinot Noir, Kékfrankos és Cabernet házasításából született Rozé és a Badacsonyi Óvörös is. A mustrát egy késői szüretelésű Olaszrizling zárta.
A Gellért-hegy és a Sas-hegy a híres budai borvidék részét alkotta, mígnem a XIX. század végén a szőlőtőkéket teljesen ki nem irtotta a filoxéravész. A használhatatlanná vált hegyoldalakat ekkor kezdték el beépíteni. A terület borvidék jellegét ma is őrzik az egyes közterületek elnevezései, mint Villányi út, Vincellér utca, Bakator utca, Badacsonyi út stb.
Erre a bortermővidék-jellegre hivatkozva alakult meg a Karinthy Borklub másfél évvel ezelőtt, hogy az igazán finom magyar borokat Újbudán is minél többen megismerhessék.
Szeremley Huba, a hazánk vezető pincészeteit képviselő Pannon Bormíves Céh alapítója is sokat tett a badacsonyi borvidékért, a magyar borászatért a kihalófélben levő magyar szőlőtőkék újratelepítésével. Másrészről pedig sajátos ízvilágot jelenít meg a pincészet által képviselt filozófia, mely nem követi a divatos borstílusokat, és a világfajták mellett magyar fajtákat részesít előnyben, mint a Budai Zöld, Kéknyelű, Bakator. Újbudához is kapcsolódik a Kéknyelű porzó párja a Budai Zöld magyar fehérborszőlő fajta, mely régen közkedvelt fajta volt. A Kárpát-medencében alakult ki, nevét a budai szőlőkről kapta, de termőterülete a főváros terjeszkedésével csökkent, sajnos a filoxéravész kipusztította és ma már csak Badacsonyban művelik.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |