Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

12. Újbuda Jazz Fesztivál

Események   |   2016, szeptember 2 - 13:12
Nyomtatóbarát változatSend by email
2016szeptember0120:00
»
2016szeptember0320:00

12. Újbuda Jazz Fesztivál

Szeptember 1. 20:00

Rodrigo Amado Motion Trio (PT), Jü


Két erőteljes "power-jazz" trió, a portugál zenész-fotós Rodrigo Amado zenekara és a változatos műfajokat egybegyúró Jü lép fel az Újbuda Jazz Fesztivál nyitónapján az A38 Hajón.

Rodrigo Amado Motion Trio (PT)

A Rodrigo Amado Motion Trio a kortás portugál ‒ és tágabban az európai ‒ improvizatív zene egyik legkomolyabb vállalkozása. Az utóbbi évtizedben Lisszabon az egyik legfontosabb kortárszenei központ lett, nem kis részben a neves Clean Feed kiadó révén, amit Amado segített létrehozni. Maga a Motion Trio rendkívül nyitott szellemű kezdeményezés, amelyben Amado robusztus, Sonny Rollinson edződött frázisait nagyszerűen egészíti ki Miguel Mira sokoldalú csellójátéka és Gabriel Ferradini erőteljes dobolása. A trió tavalyi lemeze számos szavazáson és szakmai listán az év legjobbjaként végzett.

A trió tagjai
Rodrigo Amado: szaxofon
Miguel Mira: cselló
Gabriel Ferradini: dob


A Jü az elragadtatás zenéjét játssza: sokszor szigorúnak tetsző, néha kifejezetten repetitív örvénylésből kibontakozó, kinyíló témáik, a pszichedelikus és noise rockból, némi folkból és telivér, power dzsesszből egyszerre táplálkozó kompozícióik hihetetlen energiákat hordoznak. A zene egyszerre idézi a látszólag különböző indíttatású műfajok egymásra találásának aranykorát, de a Jü a nyilvánvaló reminiszcenciákon túl korántsem a késő hatvanas, kora hetvenes évek fúziós zenéinek felidézésében utazik. A hangszerek lehetőségeinek kitágítása által a folyamatos jelenből egyenesen a jövőbe röpítik a transzba ejtett közönséget: olyan produkciót nyújtanak, amely ideális esetben a befogadónak a zenéről vallott gondolkodását is megváltoztatja. Letisztult, erős programot adnak elő, ahol a mégoly szellemes improvizációk egy pillanatra sem feszítik szét a kompozíciók kereteit – a trió felállás megkívánta szigorú dinamikai és hangnembéli egység egyszerre készteti fegyelmezettségre a három kreatív zenészt, ugyanakkor lehetőséget is nyújt arra, hogy kihozzák magukból a legjobbat.

Felállás:
Mészáros Ádám – gitár
Hock Ernő - basszugitár
Halmos András - dob

+ Kitzinger Gábor - Live Visual

Mészáros Ádámot legtöbben Péterfy Bori Love Band-jéből és az Erik Sumo Band-ből ismerhetik, de tagja volt az Amorf Ördögök-nek és morningdeer-nek is. Az 1982-ben született autodidakta zenész generációjának talán legsokoldalúbb gitárosa. Az említett népszerű zenekarok mellett színházi zeneszerzőként-, és zenészként is működik, legutóbb a Bárka Színházban Szabó Máté rendezte „A teljes tizedik évad” című darabjának zenéjét írta. A populárisabb zenekarokban való részvétel ellenpontozásaként még inkább előjött belőle a kísérletező kedv, számos zenei-, és zenekari kísérlete után most úgy tűnik a Jü-ben találta meg leginkább zenei önmegvalósításának terepét.

Hock Ernő generációjának egyik legkeresettebb zenésze hangszerén; nagybőgőn és basszusgitáron. Zenekarait felsorolni is nehéz volna, hogy csak a pár legismertebbet említsük: Dresch Quartet, Zuboly, a régebbi Grencsó Kollektíva, Qualitons, Manoya, Gadó Gábor Quartet, Szabó Balázs zenekara. Ernő ezek mellett még számos zenekarban aktív és igen népszerű résztvevője a különböző szabad zenei, improvizációs koncerteknek, megmozdulásoknak.

Halmos András tagja volt a Plastic Ohara, a Kampec Dolores, Gadó Gábor Trió, Chalaban, Ágoston Béla Trió, Triton, Chakra Hacker, Pop Ivan, Santa Diver, Pándi/Keszei/Halmos/Prell zenekaroknak, koncerteket adott többek között Hamid Drake, William Parker, Lucia Grecio, Eugene Chadbourne, John Zorn, Laurent Blodieu, Menyhárt Jenő, Sickratmen, Csihar Attila, Tövisházi Ambrus, Cziránku Sándor partnereként.

A Jü mellett jelenleg a Tariqa-ban (Dresch Mihály, Kovács Ferenc, Said Tichiti) és a morningdeer-ben zenél, de gyakran hallható improvizatív, szabad zenei formációkkal is.

Kassák, NARTCore


Harcsa Veronika és kísérletező kedvű zenésztársainak különleges projektje az A38 Hajón. Kassák-versfeldolgozások, eredeti és felkavaró megközelítésben. A produkció előtt az egyik legfelszabadultabb magyar experimentális projekt, két fiatal muzsikus duója.

Kassák

A Kassák projektben négy zenész és egy színész vállakozik arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó esten mutassa be. Zenéjük hűen követi a szabadverseiről ismert költő műveinek attitűdjét. A megzenésítések között találunk melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avantgárd dalokat. Az eklektikus zenekar által megszólaltatott zene illik Kassák feszültséggel teli, ellentmondásos személyiségéhez, és a személyesség, a versek megélése kerül a középpontba. A versek zömét a projekt ötletgazdája, Harcsa Veronika válogatta ‒ akinek Lámpafény című albumán is szerepelt egy Kassák-feldolgozás.

Fellépők
Harcsa Veronika: ének
Keszég László: szöveg
Márkos Albert: cselló
Benkő Róbert: nagybőgő
Pándi Balázs: dob


NARTCore

A NARTcore duót összetartó erő ‒ a tagok szerint ‒ az alkotó gyűlölet. A trombitával és különböző hangkeltő tárgyakkal bűvészkedő Meggyes Ádám és a szaxofonos, kütyümágus Kováts Gergő kettőse egyedülálló szónikus utazásra viszi a hallgatót. Sosem nyugvó asszociatív hangfolyam, amely újabb és újabb felületeket talál a bombázásra. Rengeteg ötlet, játékosság, kedvesség és kegyetlenség a legzártabb monológtól a legnyitottabb párbeszédig.

Fellépők
Meggyes Ádám: trombita, tárgyak
Kováts Gergő: élő elektronika, szaxofon

Szeptember 3. 20:00

Krispel Kern Quehenberger Trio (AT), Vár Be Q


Az Újbuda Jazz Fesztivál erős nemzetközi felhozatalabán is különleges a három osztrák, az elektronikától a polgárpukkasztásig és a zajrockig rengeteg területen otthonosan mozgó avantgárd zenész triója. Előzenekarként pedig egy ígéretes, a Talentométer tehetségkutatón felfedezett Vár Be Q kvartett lép fel.

Krispel Kern Quehenberger Trio (AT)

Didi Kern és Philipp Quehenberger az osztrák kísérleti színtér két sűrűn foglalkoztatott alakja: az előbbi a Bulbul, a Broken Heart Collector és a Fuckhead “emberi ritmusgépe”, aki szinte bármilyen zenei műfajban otthon van, legyen az noise, rock, technó vagy free jazz. A billentyűs Quehenberger szintén nagyon széles skálán mozog, szólózenészként sötét, súlyos elektronikus zenét gyárt, és energiával teli pszichoaktív fellépéseiről híresült el. A két örökké új utakat kereső zenész állt össze Markus Krispellel, a bécsi szaxofonossal, akinek “kiterjesztett” játékstílusa megpróbálja a végletekig kiaknázni a hangszer minden lehetőségét.

A trió tagjai
Markus Krispel: szaxofon
Didi Kern: dob
Philipp Quehenberger: billentyűsök


Vár Be Q

A Vár Be Q (Várallyay Benedek Quartet) zenekar 2015 elején alakult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium jazz-tanszakos növendékeiből. Főként Várallyay Benedek saját szerzeményeit játsszák közösen kialakított koncepció szerint. Újító és egyben hagyományőrző zenei elképzeléseik által hoznak létre olyan instrumentális zenét, amely érdeklődésre tarthat számot a fiatalabb és idősebb generációk körében egyaránt. Zenéjükben a meghatározó jazzalapot bluesos, funkys és népzenei (magyar és balkáni) hatások szövik át. Céljuk minél több helyre eljutni, és eljuttatni az általuk képviselt minőségi, fogyasztható és értéket képviselő zenét.

A zenekar tagjai
Cseke Dániel: szaxofon
Pál Gábor: basszusgitár
Várallyay Benedek: gitár
Zombori Attila: dob

LEGFRISSEBB
×