Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 15. hétfő, Henrik, Roland

Albertfalvi Közösségi Ház - Én, szegény Sudár Anna

2015november2118:00

Színdarab Jókai Anna Szegény Sudár Anna című regénye alapján az Albertfalvi Közösségi Házban november 21-én. 

Jókai Anna Kossuth-díjas író életműsorozatának nyolcadik kötete, a Szegény Sudár Anna, a Széphalom Könyvműhely gondozásában jelent meg. A regény első megjelenésekor is (1989) jelentős sikert aratott; azóta már a harmadik kiadása is megjelent. A Szegény Sudár Anna egy erdélyi magyar asszony képzelt naplója, amely az 1989 decemberében lezajlott romániai „forradalom” előtti időkben játszódik. A Szegény Sudár Anna az első és mindmáig az egyetlen regény, amelyet anyaországbeli író alkotott a romániai magyarság nehéz sorskérdéseiről. A regényt 1998-ban Magyar Örökség díjjal tüntették ki.

„Arról is akartam szólni – mondja Jókai Anna –, hogyan, milyen tartással és milyen erőforrásból táplálkozva lehetünk képesek a sokszor elviselhetetlennek tűnő lelki és testi szenvedéseket mégis elviselni, honnan jön a remény a reményre?”

Bálint Márta elmondta: a regény megkapó látleletet ad egy erdélyi asszony életéről. A napi feljegyzésekből Sudár Anna életkörülményei, a háziasszony apró-cseprő dolgai hiteles realizmussal éppúgy megismerhetők, mint azok az érzelmi, indulati folyamatok, amelyek személyiségét meghatározzák.

Bálint Márta színművész Marosvásárhely szülöttje. Színészi diplomáját a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán szerezte, majd a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház tagja lett, ahol több mint ötven főszerepet játszott. Főbb alakításai a következők: Kasszandra (Euripidész-Sartre: Trójai nők), Noémi (Jókai Mór: Az aranyember), Larissza (Osztrovszkij: A hozomány nélküli lány), Regan (Shakespeare: Lear király), Estella (Krúdy Gyula: A vörös postakocsi), Dada (Bródy Sándor: A dada), Magdó (Tamási Áron: Énekes madár), Júlia (Strindberg: Júlia kisasszony).

1988-ban családjával együtt Magyarországra telepedett. Színészi pályáját a színpadi produkciók mellett önálló irodalmi estekkel gazdagította, Lénárd Sándor, valamint Kosztolányi estje után évek óta töretlen sikerrel játssza a szintén erdélyi származású költő-drámaíró és esszéista, Székely János verseiből összeállított, megrázó erejű estjét, melynek anyagából CD is készült. Színpadi sikereit filmszerepek és rádiós munkák teszik teljessé.

2012-ben Magyar Örökség Díjban és Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.


2015. november 21. szombat 18 óra

Én, szegény Sudár Anna

Előadja: Bálint Márta

Jókai Anna Szegény Sudár Anna című regénye alapján színpadra írta: Scarlat Anna

Zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

Kosztüm: Bartunek Katalin

Rendezte: Kincses Elemér

Az előadás a Magyar Kultúra Alapítvány támogatásával jött létre.

Belépő: 1.500 Ft


Albertfalvi Közösségi Ház ♦ 1116 Budapest, Gyékényes utca 45-47.

Telefon: (+36-1) 204-6788 ♦ e-mail: akh@ujbuda.hu