Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Albertfalvi Közösségi Ház szeptemberi programjai

Események   |   2018, szeptember 5 - 09:47
Nyomtatóbarát változatSend by email
2018szeptember1218:30
»
2018szeptember2919:30

Albertfalvi Közösségi Ház szeptemberi programjai

Női sarok - Mi neveljük gyermekeinket, vagy ők irányítanak minket?

2018. szeptember 12. | 18:30 - 20:30

Hogyan neveljük jól gyermekeinket? Nevelés. Fegyelmezés. Motiválás.

Vendég: Fodor-Szlovencsák Katalin pszichológus

A részvétel díjtalan!


CUKRÁSZDA - sütemény & irodalom

2018. 09. 17 | 18:00 - 20:00

szilvás egyensúly süti & Váci Mihály

Zsolti bácsi konyhájában elérkezett a desszert ideje.
A desszertek mellé – az ízélmény fokozásaként – egy kis irodalmi kóstolót is kapunk: verseket, novellákat, regényrészleteket, kalandos életutakat…
A szeptemberi összejövetelen a szilvás egyensúly süti lesz terítéken, amelyhez Váci Mihály verseiből olvasunk fel.

Ha szívesen megismertetné velünk a kedvenc süteményét, amelyet speciálisan vagy éppen egy családi recept alapján készít, akkor jelentkezzen a Zsolti bácsi konyhájába "cukrásznak" az Albertfalvi Közösségi Ház elérhetőségein!


EGY FADARAB ÚJJÁSZÜLETÉSE – MERT A FÁNAK LELKE VAN

Szántó János fafaragó kiállításának megnyitója

Megnyitó: 2018. szeptember 20. csütörtök 18.30 óra

Megnyitja Szögi Andrea, a PALOTA-15 Nonprofit Kft igazgatója.

A kiállítás védnöke Takaró Károly nyugalmazott tábori püspök, a Kelenföldi Református Egyházközség vezető lelkipásztora.

Közreműködik a Budapest-Külső-Kelenföldi Református Egyházközség Énekkara.

A tárlat október 12-ig látható, hétköznapokon 10 és 19 óra között.

Kárpátalján születtem 1966-ban. Nyolc éve élek Budapesten, azelőtt húsz évig voltam református lelkipásztor szülőföldemen.
A faragást tizenkét évvel ezelőtt kezdtem el, de nem tanultam senkitől. Az első lépésekben vésővel dolgoztam, de kilenc éve volt egy balesetem, és a bal kezemet csuklótól lefelé elvesztettem. Kiváltottam a vésőt más szerszámokra, elektromosokra. Csiszoló, fúró, maró, gravírozó kézi szerszámok, olyan gépek, melyek alkotásra képes kéz és művészi látás nélkül nem működnek.
Egyéni vállalkozóként kezdtem, de problémát jelentett egy jó műhely fenntartása. 2015 augusztusától dolgozom a PALOTA-15 Nonprofit Kft-ben, mely egy rehabilitációs cég. Itt mindent biztosítanak a munkához, műhelyt, eszközöket, fát és más alapanyagokat egyaránt.
Az eltelt évek alatt kifejlődött a sajátos technikám. Egyre mélyebbre mentem a fában, annyira, hogy át is mentem rajta. A kettőből három dimenzió lett, a téma a fáról a térbe került. Aztán elkezdtem játszani a színekkel, egy kis csiszolással, csúcsfényekkel a dombormű grafikává változott. Most azzal próbálkozok, hogyan fokozhatnám a térhatást különböző rétegek egymásra illesztésével. A piciny szerszámokkal való megmunkálás rendkívül részlet gazdaggá teszi a képeimet.
Általában keményebb fákkal dolgozom, tölgy, dió, kőris, cseresznye, juhar. Nem kedvelem az agyoncsiszolt felületeket, szeretem, ha megmarad a szerszámok nyoma, s előjön a felsebzett fa érdessége, természetessége.
Szeretem a természetet, a vadakat. Közel húsz évig vadásztam magam is, testközelből láthattam és élhettem át minden mélységét és szépségét. Ma már nem vadászom, de a vadak szeretete megmaradt, s most fába vésve ejtem el őket.
Eleinte csak egyházi, bibliai témákkal foglalkoztam. Készítettem szószéki koronát, különböző templomi díszítéseket, két méter magas házi áldást, s több száz bibliai idézettel ellátott kisebb, nagyobb képet.
A képeken kívül a használati eszközök is érdekelnek, mert fából mindent lehet készíteni.
Elkezdtem gipsszel és agyaggal is dolgozni. Lakásdekorációs és belsőépítészeti elemek, 3D falfreskók, egész falakat beborító színes képek nyüzsögnek az elmémben és a lelkemben. Csodálatos, amikor a téma kilép a keretből és betölti a teret. Most még csak kicsiben merek próbálkozni, de számtalan nagyötletem van.
Körülvesz bennünket egy műanyag világ, olcsó, eldobható, ízléstelen. Kidobtuk az életünkből a természetes anyagokat, a követ, a vasat, az agyagot, a nádat, a szalmát, a fát. Pedig aki egyszer a lelkébe fogadta, az nem fogja két év múlva lecserélni. Lehet, hogy drágább, mint a műanyag, de eddig úgy volt, hogy az unokák döntötték el, mi legyen a nagymama öreg komódjával, vagy szúette, kopott asztalával. Jól tették, ha megtartották, mert olyat ma már senki nem tud készíteni. Vagy mégis?
Volt már néhány kisebb kiállításom a XV. kerületben, a Csokonai Művelődési Házban és a Magyarok Házában.
Szántó János fafaragó


VUK - A Fabula Bábszínház előadása

2018. 09. 22 | 10:00 - 11:00

Fekete István azonos című regényének feldolgozásából a gyermekek megismerhetik Vuk, a kis róka történetét, aki sok akadályon, lemondáson és kalandon megy keresztül, miközben kitárulkozik előtte a nagyvilág, s felnőve a rókák népének védelmezőjévé válik.

Belépő: 900 Ft/fő


REPÜLŐGÉPGYÁRTÁS ALBERTFALVÁN - Az Etele Helytörténeti Kör nyilvános összejövetele

2018. 09. 25 | 18:00 - 20:00

Az I. világháború idején Albertfalván működött az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb repülőgépgyára, ahol favázas harci repülőgépeket készítettek, mintegy 1700 darabot.
A gyár történetéről, a készített gépekről hallhatunk az előadásban. Szó lesz a gyár emlékezetéről; Kármán Tódorról, aki a repülőgépgyárban, valamint Asbóth Oszkárról, aki a szomszédos légcsavargyárban dolgozott.

Előadó: dr. Tóth Sándor faipari mérnök, c. egyetemi tanár
Felkért hozzászóló: Sümegh László író, helytörténész

Az előadáson a részvétel díjtalan!

Fotó: facebook.com/kelenfoldegykor


„SZEPTEMBER VÉGÉN…” - Az AKH Opera- és Dalstúdió ünnepi koncertje az Idősek Világnapja alkalmából

2018. 09. 29 | 18:00 - 19:30

A koncerten az elmúlt évtizedek slágerei mellett, közismert opera-, dal- és musical részleteket is hallhatunk.

Belépő: 600 Ft/fő