Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

Etele Helytörténeti Gyűjtemény új helyszínének átadása az Albertfalvi Közösségi Házban

2016február0316:00

Az Etele Helytörténeti Gyűjtemény 2016 januárjától az Albertfalvi Közösségi Házban működik.

Szeretettel várjuk Önöket állandó kiállításunk új helyszínének átadásán, és a Kelen hegye, a Gellért-hegy című időszaki tárlatunk megnyitóján!

A kiállítás fővédnöke: dr. Hoffmann Tamás polgármester

A kiállítást megnyitják: Farkas Krisztina és Csernus László önkormányzati képviselők

Időpont: 2016. február 3. szerda 16 óra

Helyszín: Albertfalvi Közösségi Ház – 1116 Budapest, Gyékényes utca 45-47. Telefon: 204-6788Az Etele Helytörténeti Gyűjtemény átadása

1994-ben alakult meg az Etele Helytörténeti Kör, mely célul tűzte ki maga elé a XI. kerület sokszínű történetének kutatását, tárgyi emlékanyagának összegyűjtését. A civil szervezet a Petzvál József utcában, később az Erőmű 4. szám alatt működött. 2010 januárjában az Etele Helytörténeti Kör könyvtárának és gyűjteményének kezelését Újbuda Önkormányzata vette át, azóta Etele Helytörténeti Gyűjtemény néven működik.

2016 januárjában a gyűjtemény az Albertfalvi Közösségi Házba költözik, új programcsomagot kínálva a ház vendégkörének. Az új kiállítótérben továbbra is megtekinthető lesz a Karinthy Frigyesnek emléket állító enteriőr, melynek legértékesebb elemei Karinthy Frigyes íróasztala és fotelje. Szintén látogatható lesz a magyar autógyártás atyját, Csonka Jánost bemutató tárlatunk. Csonka János személyes tárgyai, mérőeszközei, valamint egy levélhordó postás tricikli, amelyek a Haris testvérek magángyűjteményéből származnak.

Kelen hegye, a Gellért-hegyidőszaki kiállítás megnyitó

A tárlat bemutatja az itt megtelepedő és kultikus központot létrehozó keltákat, a Szent Gellért legendát és a hegy török korban játszott szerepét. Ismerteti az újkori boszorkánypereket, melyeknek gyakran visszatérő eleme volt a Gellért-hegy. Kitér a szőlőművelésre, a Citadella felépítésére, majd a hegy huszadik századi eleji parkosítására és a Gellért Szálló létrejöttére. A képet a Sziklatemplom és a Sziklaközpont (bunker) kialakítása, a hegy II. világháborús története és a Szabadság szobor felállítása teszi teljessé.

______________________________________________________________

A tárlat 2016. február 17-éig látogatható, hétfőtől péntekig 10 és 19 óra között.

LEGFRISSEBB
×

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!  

2021október1808:30
»
2021október2420:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.