Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. vasárnap, Gábor, Karina

Fonó Szerda táncház

Események   |   2015, szeptember 15 - 12:07
Nyomtatóbarát változatSend by email
2015szeptember2518:30

Györgyfalvi táncok (Kalotaszeg) 2015. szeptember 25-től szerdánként a Fonóban.

Fonó Szerda táncház

Györgyfalvi táncok (Kalotaszeg)

A „szerdai Fonótáncház”, mindenkori elnevezésétől függetlenül fogalommá nemesedett.
Ezt a hírnevet elsősorban azzal érdemelte ki, hogy a program egyik legfontosabb hitvallása a folyamatos kapcsolattartás a táncházasok és az adatközlők, népi hagyományőrzők között.

Az őszi időszakban gyögyfalvi táncokat tanulhatnak nálunk. Fél 7-től két csoportban (kezdő és haladó) zajlik a táncoktatás, majd 20.00 órától táncházzal folytatjuk, ahol minden héten más banda húzza.

Kezdők tánctanárai: Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, Örökös Aranysarkantyús és Örökös Aranygyöngyös táncosok, Népművészet Ifjú Mesterei, Busai Norbert Táncház-díjas.

Haladók tánctanárai: Szűcsné Urbán Marika és Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetői, Szűcs Gábor Örökös Aranysarkantyús, mindketten számtalan szakmai és egyéb díj birtokosai.

"Györgyfalva Kalotaszeg egy különlegesen izgalmas táncú faluja, a kalotaszegi táncok méltóságát és dinamikus erejét mégis kicsit másképp hordozza. Nem csak emiatt esett rá a választásunk. Györgyfalván 5 éve visszatanulják a táncot a fiatalok. S az hogy ez így van, ahhoz kicsit nekünk is közünk van, hiszen a Fonóban rendezett györgyfalvi est ihlette meg odavalósi vendégünket, hogy a fiatalok visszataníttatását megkezdjék, újra élővé téve az eltűnőben lévő szép hagyományt." (Berecz István, népzenei művészeti vezető)

LEGFRISSEBB
×