Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Koncert a Mátyás templomban

Események   |   2015, szeptember 7 - 09:13
Nyomtatóbarát változatSend by email
2015szeptember1809:00
Budai Művészház
Budapest, Brassó út 91. H-1112

Kedves Kórustársak!

Mosonyi Mihály zeneszerző születésének 200. évfordulója van. Mosonyi a magyar zenei romantika Liszt és Erkel melletti legjelentősebb alakja. Egyben a XIX. századi magyar egyházzenei irodalom Liszt melletti legnagyobbja. Maga Liszt nevezte őt a legtehetségesebb magyar egyházzeneszerzőnek.
A Mosonyi év talán legjelentősebb koncertje a szeptember 18-i Mátyás templombeli hangverseny lesz. Ezen a szerző 1860-ban komponált Ünnepi zene c. nyitánya hangzik el elsőként. Ezt a művét Mosonyi úgy írta meg, hogy az keretként szolgáljon Egressy Szózatának. Mosonyi még 1843-ban tagja volt annak a zsűrinek, amely a Vörösmarty költeményének megzenésítésére kiírt zeneszerzői pályázat bírálóbizottsága volt.
Ezután az öt közül az első, C-dúr mise hangzik el, amellyel a Pestre nemrég érkezett zeneszerző általános megbecsültséget vívott ki magának egyházzenei körökben is. Az egyik kritika a művet úgy értékeli, mint "musica sacra romanticá"-t. A liturgia által megszabott helyeken elhangzik egy Graduale és egy Offertorium is.
A közreműködők személye garancia arra, hogy a művek a lehető legjobb előadásban fognak megszólalni.
A szervezés során felmerült nehézségek miatt a hangversenyt csak későn tudtuk meghirdetni. Ezért kérlek titeket, jöjjetek, és, hogy ha módotok van rá, ismeretségi körötökben terjesszétek a meghívót! Előre is köszönöm kedves segítségeteket!
Mosonyi egyébként sok szép kórusművet írt. Sziklavári Károly összeállított egy új, teljesebb műlistát, amely itt olvasható: