Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 5. csütörtök, Aurél

Koroknai Zsolt - Mimetikus árnyak

2016november0814:45

Performatív installációs kiállítás a galéria adott teréhez viszonyítva, ahol a metafora arisztotelészi értelmezése kiterjesztve jelenik meg az „állandósult pillanat” formajegyeit szemléltetve, valamint előtérbe helyezve a művész performansz-remix kutatási területét.

Koroknai Zsolt / MIMETIKUS ÁRNYAK
záró performansz

Kezdés: 2016. november 10. 19:00

Látvány: Koroknai Zsolt
Mozdulat: Ladjánszki Márta
Zene: Varga ZsoltA kiállítás témaköre az alkotási folyamat re-prezentációját, a jel és értelmezés szakrális árnyalatait mutatja be.

A metafora megközelítését értelmezve alapvetően az arisztotelészi interpretáció metafora-tanának poétikai és retorikai interpretációját tekintjük hagyománynak, ahol a verbális és az értelmezés elmozdulás gesztusa a többszínű kifejezés tartalmát gazdagítja. Így a gondolataink a természet önképeit színesítve az értelmezés transzcendens határait súrolva, tudatunk visszavetülő tükörképei valóságos környezetünkre.
A mimetikus közlés (lexis, beszéd) az utánzás választási lehetőségével az érték jelzőjét emeli ki, a behelyettesítés, a felismerés alapvető élményét nyújtja. Ezzel a képszerű re-prezentációval a valósághoz való viszonyát határozza meg a befogadó.
Társadalmi szempontból a köznapi konstrukció szerint a „valóság” nem csak „van” hanem reflektálva alakított, amely akár a nyelre vagy a művészetre épít.

- És itt visszatérnék a „Mediator” szerepére, úgy mond a dekollázs technikájára: „A Mediator az idő katapultján ücsörögve munkába kezd, a lineáris szekvenciák, a csapó hangjára, a vágás, az alkotás folyamatában metrikus létét feltételezve kitölti valóját. Kívülről nézve ő a Mediátor, de belső mélyébe eszmélve a tartalom kollázsformáit metszi a képek nyelvére. Munkája az „időtlen térgörbületek” kiegyenesítése, egy fajta dekollázs, simítás, hogy megnyugtató „modell függő valóságot” egy biztonságos tudattá rögzíthesse a szemlélő számára.”

A kiállítás megtekinthető: 2016. november 11-ig
(nyitvatartás: K-P: 14:00-18:00)

Címkék: