Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 5. hétfő, Vilma

Legendák Színháza: „Klikk” a múzeumkertben…

2019június0718:00

Péntek este (18 órától) a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum kertjében hallható a Talány Akusztik. A zenekar „Klikk” című estjére újra meghívta Krizsán Edith női nemzetközi sakkmestert, aki sakkfeladványokkal lepi meg a publikumot.

Az Újnyugat Irodalmi Kör és a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum közös előadásai egyre népszerűbbek, s évek óta gazdagítják Újbuda kulturális kínálatát. A Fővárosi Önkormányzat és az újszilvási Bolyhos pálinkafőzde jóvoltából megvalósuló Legendák Színháza programok művészeti vezetője, Szabó Zoltán Attila, aki hol olyan Kossuth-díjas kiválóságokkal „készít” kortárs irodalmi csemegéket, felolvasószínházi produkciókat, mint Lukács Sándor, a Vígszínház színművésze, hol pedig a zene, az irodalom és a játék édeshármasára építkező, sokrétű és tartalmas kerti partira invitálja a nagyérdeműt – mint teszi ezt most is.

A Talány Akusztik „Klikk” című előadása egyszerre tart görbe tükröt a jelenkor elé és egyszerre idézi meg a múltat; Krúdy mesevilágát, Nemes Nagy Ágnes líráját, Márai sakkjátszmáit, „Földvár aranyát”. Az együttes Szabó verseit dolgozza fel. A csapat zeneszerzője az Orszáczky-díjas Zöld Csaba, aki a Madách Színház szuperprodukciójában (Once / Egyszer…) is szerepel szeptembertől.

A Talány Akusztik énekesnője: Korponay Zsófi, gitáros-énekese: Blazsovszky Ákos – a József Attila Színház kiváló színművészei. A ritmusszekcióért Németh-Szabó Tamás felel.

Ahogy tavaly nyáron, amikor szintén a múzeumkertben játszottak, úgy most is velük tart a Ménesi út 65-be a hazai sakk nagyasszonya, Krizsán Edith, aki szimultánjátékra vállalkozik az előadást követően. Mi több, kortárs írók, költők is színre lépnek, így Hekl Krisztina, Novák Valentin, Debreczeny György, Bolemant László. Az előadás „nyitányaként” Miske Emő festőművészt, művésztanár gondolatébresztő előadását hallgathatjuk meg.

A két házigazda: Csillag Péter, a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum vezetője – aki a 125 éve született művész életébe avatja be majd a szinte fesztiválélményt kapó közönséget –, és Horváth Gábor Miklós, költő.