Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Művelődési élet, hely- és pályatörténetek Erdélyből

Események   |   2019, március 26 - 09:28
Nyomtatóbarát változatSend by email
2019március3014:30

Könyvek az EMKE gondozásában

• Dr. Széman Péter: 134 éves az EMKE – előadás az EMKE múltjáról, jelenéről

Nem emberi lépték már. Ennyi éves az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). Dr. Széman Péter, az egyesület elnöke mutatja be dióhéjban az EMKE-t. Az közművelődési egyesület története mintegy az erdélyi magyar társadalom sorsát is tükrözi. A 134 év hosszú idő, még ha le is számítjuk belőle azt a 44 évet, ami a romániai kommunista rendszerben az egyesület 1947-es betiltása és a mai EMKE 1991-es újraalakulása között eltelt. Az erdélyi magyarság 20. századi múltjának nagy történelmi kataklizmái szakaszolják ezt a viszontagságos történetet
Az előadás keretén belül bemutatják a Bartha Katalin Ágnes által szerkesztett Életpályák, programok a közművelődés szolgálatában (Tanulmányok az EMKE 130 évéről) című kötetet; valamint egy szórványosodó kisváros, Szilágysomlyó utóbbi 25 évének közművelődési-kulturális életét feltáró… és még öt év. A Báthory István Alapítvány első negyedszázada (Széman Péter) című kötetet.


• Corollarium: köszöntőkötet a 90 éves Dávid Gyula tiszteletére – könyvbemutató

Dávid Gyula irodalomtörténész, könyvkiadó, az 1991-ben újraalakult EMKE elnöke tiszteletére megjelent kötetet a szerkesztő, Bartha Katalin Ágnes, a Szebédi Emlékház vezetője, tudományos kutató mutatja be.

A kötet tartalma, tárgya, köszöntőjellegéből adódóan, heterogén: az első fejezet 19. századi irodalom-. politika- és művelődéstörténeti tanulmányokat, valamint az ünnepelt irodalomtörténeti munkásságát értékelő tanulmányokat tartalmaz. A második része olyan személyes visszaemlékezéseket közöl, amelyek Dávid Gyula 1956 utáni meghurcoltatásának eddig nem ismert kontextusaiba vezetnek be, ill. néhány tanulmány az 1956-os magyar forradalom erdélyi kutatástörténetébe kalauzol. A harmadik fejezet tanulmányai és esszéi olyan életművekkel – Jókai, Petelei, Tolnai, Reményik –foglalkoznak, amelyek irodalomtörténeti kutatási területeivel érintkeznek, másrészt a könyvkiadói szaktekintély Dávid Gyula Kriterion és Polis-beli munkásságát és 1990 utáni művelődéspolitikai szerepét értékelik. A negyedik fejezet személyesebb hangvételű, az itt olvasható írások részint a nagy Dávid családból származó, részint egykori kollégák esszéit tartalmazza.


• Kovács Géza: Erdélyi városok, Nagyszeben – könyvbemutató és filmvetítés

Kovács Géza Erdélyi városok című sorozat első könyve a nagyszebeni útikalauz. 2007-ben Nagyszeben Luxemburggal közösen elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet és visszakerült Európa turisztikai térképére. 2017-ben több mint félmillió turista látogatta meg a várost. 2019-ben a májusi EU csúcstalálkozót Nagyszebenben szervezik meg és Európa Gasztronómiai Régió címet is visel Szászföld fővárosa. Vonzereje újra nagyobb lesz.
A szerzővel Serfőző Levente, a nagyszebeni HÍD – Szebeni Magyar Egyesület elnöke beszélget, illetve bemutatja a várost és annak magyar művelődési életét.
Az estet egy frissen, Nagyszebenről készült film vetítése zárja.