Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

NAPKELET – távol-keleti inspirációk a kortárs magyar iparművészetben

Események   |   2016, március 16 - 09:08
Nyomtatóbarát változatSend by email
2016április1311:00
»
2016május1414:00

Kiállítás a Palmetta Design és Textilművészeti Galériában 2016. április 13-tól május 14-ig.

NAPKELET

távol-keleti inspirációk a kortárs magyar iparművészetben

Gyulai Natália textilművész

Király Fanni ékszertervező művész

Tóth-Vásárhelyi Réka kokeshi baba készítő művész

Tóth Zoltán ékszertervező művész

kiállítása a Palmetta Design és Textilművészeti Galériában 2016. április 13-tól május 14-ig.

Gyulai Natália ruhakölteményeiben átlényegíti a régi kínai hagyományokat. Nem kifejezetten a látványhoz köti a ruhák inspirációit, hanem fogalmakhoz, emóciókhoz. A tervező által előállított kollekció teljesen egyedi látványt nyújt. A steppelt és hímzett alapanyagok hi-tech előállításúak, de egy kifinomult-ázsiai világot idéznek.

Európában egyedülálló módon alkalmazza a speciális shibayama technikát Tóth Zoltán ékszertervező művész. Ez az intarzia és a dombormű keveréke, ami a két műfajt úgy ötvözi, hogy annak leglátványosabb tulajdonságait emeli ki. Először a XVIII. századi Japánban alkalmazták használati és dísztárgyak készítésénél.

Tóth-Vásárhelyi Réka 2009-ben megjelent kétnyelvű, képes mesekönyve egy kokeshi baba történetén keresztül mutatja be a japán kultúrát a magyar gyermekeknek. A művész a könyv sikerén felbuzdulva kezdett el kokeshiket készíteni. Az elmúlt években számos japán, illetve hazai kiállításon mutatta be munkáit és tartott előadásokat a kokeshik tradícióiról és történetéről.

A haiku évszázadok során csiszolódott japán versforma. Írója képszerűségében pontosan és nagyon tömören rögzít egy adott pillanatot, természeti jelenséget. de benyomásait, erre adott reakcióit visszatartja, így ezek az olvasóban születnek meg. Király Fanni ékszerei ehhez hasonló hatást gyakorolnak látványukkal a nézőre és a viselőre egyaránt. Absztrakt módon képesek kifejezni egy hangulatot és erős érzelmeket keltenek.