Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Regős Anna kiállítása

Események   |   2019, augusztus 13 - 09:24
Nyomtatóbarát változatSend by email
2019augusztus1319:00

„Számomra is talány, hogy hogyan él bennem egymás mellett a technikákkal, anyagokkal kisérletező, autonóm művész és a nagyon is tervszerü, kiszámított, rendszerekben gondolkodó mintatervező.”

Mintaszintézis
Regős Anna kiállítása


Megnyitó: 2019. augusztus 13. kedd 19:00
A kiállítást megnyitja: Ferkai András, építészettörténész

A K.A.S. Galériában először mutatom be együtt ezt a két alkotói vonulatot.

Pályám kezdete óta a geometrikus minták foglalkoztatnak. Egy-egy minta kiemelésével, felnagyításával, különböző speciális technikák alkalmazásával hozok létre újszerű anyagstruktúrákat.

2012-es kiállításomon először haszánltam a plexit munkáimhoz. A hajtogatott lenvászonból készült minta-elemeket plexi-táblákra applikáltam. Az új anyag bevonásával a textilminták új kontextusba kerültek. A vizuális élmény gazdagodott a plexi felületén tükröződő környezet látványelemeivel.

2017-ben készült munkáimban a plisszírozás tradicionális technikáját értelmeztem újra.

A relief-textilfelületeken a színváltások feloldódnak a fény-árnyék hatás megkétszerezi a színélményt.

Az Ipari és kisszériás gyártásra tervezett mintáimnál a mozgás és a térbeliség problematikája foglalkoztat. A tervezésnél inspirációt jelent a klasszikus modern művészet a japán és az afrikai mintakincs.

Anyagtervezésnél elsődlegesen nem a trendnek való megfelelés a célom, hanem saját életérzésem, stíusom megjelenítése azzal az igénnyel, hogy hosszú távon használható anyagot hozzak létre. Számomra a környezettudatosságnak ez az egyik alappillére, a másik, hogy mindig természetes anyagban gondolkozom. A harmadik, hogy mindig hazai gyártóval dolgozom együtt, segítve a kis manufaktúrák fennmaradását.

2009 - FUTURISMO sorozat:
A Pannonflax Textil Kft. megbízásából, a futurizmus születésének 100.évfordulója alkalmából terveztem ezt a mintakollekciót, amely erre a stílusirányzatra reflektál.

Több mint tíz minta készült, melyek a játékos geometria és a kaleidoszkóp-hatás jegyében születtek. Az alapjában fekete-fehér kollekcióból négy eltérő karakterű mintát választottunk ki és ezek kerültek legyártásra.

A jacquard szövött anyag 55%-ban len és 45%-ban pamut. Funkcióját tekintve általános dekorációs szövet, mely egyaránt alkalmas asztalneműnek, függönynek, könnyített bútorszövetnek, párnahuzatnak stb.

Külföldi megjelenések:
2011 - „Maison & Objet kiállítás” a Pannonflax standján az „Art in Factory” részeként mutatta be a kollekciót. Párizs
2011 - „100% DESIGN LONDON” kiállítás, magyar HITA stand, Earls Court, London
2012 - „Maison & Objet kiállítás” - Párizs
2013 - Wohnen &Enterieur kiállítás, Messe Centrum, Bécs
2012 - FLOREÁL sorozat:

A Futurismo folytatásaként terveztem a 8 -féle geometrikus virágmintából álló kollekciót.

A minták érdekessége, hogy több mintaelem azonos szerkesztési sémára épül, de más és más irányban fejlődik tovább. Így a minták különbözőek, de rokonságban állnak egymással. Anyagminőség ugyanaz, mint a Futurismonál.

Külföldi megjelenés: 2013 - Wohnen & Enterieur kiállítás, Messe Centrum, Bécs
2017 - Rács és csillagvirág minta

Szigeti Szilvia által létrehozott „Texhibition” projekt keretében kezdtem el újra anyagtervezéssel foglalkozni. A program célja a mai napig is az, hogy magyar textiltervezőket kapcsoljon össze hazai manufaktúrákkal.

A szövöttanyag tervezés, mindig egy összetett dolog, mert nem csak a mintát kell megtervezni, hanem magát az anyagminőséget is. A rács minta egyszerre szól a térbeliségről és maga az anyag is egy többrétegű 100% pamut felhasználásával készült jacquard doublé szövet.

A kollekcióból megvalósult projekt: 2017 közös ruhakollekció Molnár Zsuzsával.
PALMETTA COLLECTION 1.0

2018 – OP kollekció
A minták tervezésénél - mint az előző kollekciónál is - a mozgás és a térbeliség problematikája izgatott. A klasszikus „kőminta” nem a hagyományos sávoly kötéssel, hanem jacquard double kötéssel kap teljesen új vizuális megjelenést. A kis és nagykockák viszonya egy érdekes pulzáló mozgásként jelenik meg az anyagon, s majd ruhaként a testen.
A közönséges „pöttyös” minta a térbeli játék eleme lesz azáltal, hogy egy kockás vagy csikos felülettel együtt szövődik le. Alapanyag összetétele: 100% pamut.

A kollekcióból megvalósult projekt: 2019 közös ruhakollekció Molnár Zsuzsával.
PALMETTA COLLECTION 2.0

----

A kiállítás megtekinthető: augusztus 26-ig

K.A.S. Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 9.
(nyitvatartás: keddtől péntekig 14:00-18:00)
Tel.: +36 30 906 1764
kasgaleria@gmail.com
facebook.com/kasgaleria
instagram.com/kasgaleria
kasgaleria.tumblr.com