Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

Surányi Z. András Panoráma című dokumentumfilmje a TIT Stúdióban

2017november2717:00

A TIT Stúdió Egyesület 11. ker. Zsombolyai u. 6. alatti székházában november 27-én hétfőn 17 órától a Dunatáj Mozi keretében vetítésre kerül Surányi Z. András Panoráma című dokumentumfilmje.

Tartalom:

Miskolc-Lyukóvölgy, az arra tévedt idegen szemével maga a teljes káosz. Itt egymás mellett él a többholdas gazda, az uzsorás, a nincstelen, segélyből tengődő rokkant és a rongyos utcagyerek. Ami összeköti, mintegy keretbe foglalja őket, az a mára lepukkant, valaha festői környezet. A lyukói völgyek és dombok sokat mesélhetnének az elmúlt 25 évben végbement pusztulásról. A film mégsem a nyomor, a reménytelenség filmje. Csapó nagymama ebben az elemeire hullott világban a kimozdíthatatlan, stabil pont, az örökérvényűség. Ő az, aki népmesei hősként küzd a reménytelenség ellen.

Illetve:

A film főszereplője egy nagymama, aki emberfeletti küzdelemmel gondoskodik az unokájáról. A kis ház, ahol laknak, erdős, dombvidéken van, ősszel és télen ember számára nehezen megközelíthető, olyan mintha már a világ végén járnánk. Közmű egyáltalán nincs, villany akkor van, ha bekapcsolják az elviselhetetlen hangú és szagú benzines áramfejlesztőt. Csapó néninek két fia van, negyven körüliek lehetnek. Ott laknak a környéken, alkoholbetegen, alkalmi kapcsolatokkal, anyjuk szerint csavarognak reggeltől estig. Zsolti az idősebb fiú gyereke. Nagyi az állami gondozás elől mentette meg, amikor odavette magához. Fiai segítségére egyáltalán nem számíthat. Csapó nagymamának születésétől fogva nincs könnyű élete, de soha nem panaszkodik.

http://mediatanacs.blog.hu/2015/03/04/_nem_nyafogunk_megyunk

Belépés ingyenes. Szeretnénk, ha az Újbuda újság nyomtatott verziójában, illetve az online felületen ajánlanák a programot az olvasóközönségnek.