Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 18. hétfő, Piroska

Women’s Studies - Az FFS tagjainak csoportos kiállítása

Események   |   2019, február 11 - 08:57
Nyomtatóbarát változatSend by email
2019február1418:30
»
2019március0420:00

Kiállító művészek: Balogh Viktória, Krystyna Bilak, Geibl Kata

Kurátor: Ferenczy Bálint

Megnyitó: 2019. 02. 14. 18:30
A kiállítást megnyitja: Cséka György, esztéta


Hiszem, ha látom – tartja a közmondás. Az emberi lét alapvető igénye a bizonyosságra való törekvés, másképpen fogalmazva a világ megismerése, feltérképezése. Feltételezésinket kísérletek követik, melyeket évszázadokon át írott formában rögzíttetünk és ábrákkal egészítettünk ki. A technológia fejlődésével, a rajzolt ábrák szerepét egyre inkább átvettette a fotográfia, olyannyira, hogy ma már (fény)kép és szöveg már-már elválaszthatatlanok egymástól. De valóbban a biztos tudás támasza-e a fotó? Elég-e látás és olvasás késsége, hogy higgyünk, vagy hinnünk kell-e előbb, hogy valóságként, hiteles tényként értékeljük, amit látunk?

Geibl Kata Sisyphus (2018) sorozata ezen kettőségre mutat rá, a tudomány – tudás – és fotográfia kapcsolatát vizsgálva. Laboratóriumi termeket, tudományosnak ható fényképeket látunk, mintha a CERN-ben sétálnánk. Hol van határ fikció és valóság között? Valóbban egy kutatóintézetben járunk és felfedezések dokumentációját látjuk, vagy csupán fotóstúdióban kreált díszletekről van szó?

Krystyna Bilak Unseen (2017) című sorozata az emberi látás és érzékelés ok-okozati relációját vizsgálja. Hogyan változik a megtapasztalás élményé, ha az emberi érzékelés spektrumán kívül járunk? A sötétben megszűnnek az alapvető körülmények ahhoz, hogy megismerjük a világot. Mégis, a kamera lencséjén keresztül láthatóvá válik a lét ezen különös állapota. Bilak fényképein keresztül a láthatatlan válik láthatóvá.


Balogh Viktória Tudások (2017) sorozata a tudás vizuális nyomait rögzíti. A letörölt iskolai táblák felületein a krétanyomok palimpszeszt-szerűen maradnak vissza és rétegződnek egymásra, a tudás (és felejtés) vizuális szimbólumaiként hagyva nyomot. Színsor (2018) című installációja a gondolatmenetet folytatva a nyomtatott írásosságnak állít bálványt, de sokkal inkább kapunk ferde tükröt, hiszen a Világirodalom Remekei könyvsorozatból felépített torony elemei csak borítójuk gyanánt könyvek. Belső tartalmukat nem láthatjuk, így a vizualitás esztétikája kerül előtérbe. A könyveket tartalmuk megismerése nélkül, csupán borítójuk alapján azonosítjuk be.


Kétségtelen, a fényképezés és képrögzítés felfedezésével olyan jelenségek váltak elérhetővé és elhívhatóvá melyeket korábban legfeljebb csak – szükségképpen - stilizált ábrákon keresztül láthattunk (rajzok, metszetek, stb.). Ugyanakkor a fotóval valójában kétélű kardot kaptunk, hiszen a fénykép pártatlan, nincsen véleménye, ugyanúgy szolgálhat objektív bizonyítékként, mint a megtévesztés eszközeként.

A galéria február 14-én nyíló kiállítása az FFS (Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója) három, MFSZ (Magyar Fotóművészek Szövetsége) ösztöndíjas alkotójának, Balogh Viktóriának (1992), Krystyna Bilak-nak (1993) és Geibl Katának (1989) ad kiállítási lehetőséget.


A kiállítás társszervezője a 2017-ben alapított Initio Fine Arts, melynek célja az 1945 utáni kortárs közép-kelet-európai képzőművészet és design népszerűsítése és beépítése a nemzetközi művészeti szcénába, alkotóinak megismertetése Magyarországon és a határokon túl. Az Intio Fine Arts a családi hagyományt folytatva (K. A. S. Galéria), ugyanakkor nemzetközi tapasztalatokkal és kapcsolatokkal igyekszik a régió képzőművészeit segíteni.

A kiállítás létrejöttét az Nemzeti Kulturális Alap támogatása tette lehetővé.


Koszönjük Lendvai Linda (Supermarket Gallery) hozzájárulását Geibl Kata sorozatának kiállításához.

K.A.S. Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 9.
nyitvatartás keddtől péntekig: 16:00-20:00
Tel.: +36 30 906 1764
kasgaleria@gmail.com
facebook.com/kasgaleria
instagram.com/kasgaleria
kasgaleria.tumblr.com

LEGFRISSEBB
×

Online fogadóóra Újbuda polgármesterével  

2021január1309:00

Idén is folytatódnak az online fogadóórák. Első alkalommal január 13-án, szerdán 9 órától kérdezhetik dr. László Imrét, Újbuda polgármesterét. Mivel sok megkeresés szokott érkezni, javasoljuk, hogy már most küldjék el észrevételeiket, kérdéseiket Messenger üzenetben.