Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Zsidó zenei est

Események   |   2018, november 12 - 09:21
Nyomtatóbarát változatSend by email
2018november1818:00
»
2018november1819:30

A kántormuzsikától a táncmuzsikáig, körtáncokkal

Közreműködnek:
Derzsi Katalin – ének
Tóth-Takáts Judit – zongora
Bojtor Mária – táncoktató
__________________________

A zsidó zene gyűjtőfogalom: liturgikus, népi ihletésű és műzenei dallamok egyaránt megtalálhatók benne. Még tovább árnyalja a képet az a sokféle zenei hatás, amely az idők folyamán szervesen beépült a szétszóródott zsidóság zenei világába, különböző dialektus-területekre osztva azt.
Derzsi Katalin dalestjén ezt a sokszínűséget bemutatva felcsendülnek imák, kántori kompozíciók és jiddis dalok az askenáz tradícióból, majd pedig szefárd és izraeli – részben hagyományos, részben komponált – dallamok. A műzene komolyzenei ágát egy Mendelssohn-dal képviseli, amelyhez kapcsolódva szóló zongoraműveket is hallgathat a közönség.
Dr. Tóth-Takáts Judit ezen az estén zsidó zeneszerzők zongoradarabjai közül válogatott. Legismertebb közülük Felix Mendelssohn, aki mellett most – kevésbé ismert – nővére, Fanny Mendelssohn-Hensel kapott helyet. A múlt században alkotó svájci-amerikai Ernest Bloch és magyar pályatársa, Weiner Leó szintén nem tartoznak a legismertebb zeneszerzők közé. Itt felhangzó karakterdarabjaik nem kapcsolódnak a szoros értelemben vett zsidó zenéhez, de a dalok között kissé eltérő stílusukkal, sajátos hangulati elemekkel gazdagítják a műsort. A hallgatóság így teljesebb képet kaphat a zsidó zene egészéről, amelynek a zsidó szerző fantázia- és érzelemvilágán átszűrt úgynevezett komoly-, vagy világi zene éppúgy része, mint maguk a hagyományos zsidó dallamok.
__________________________

ALBERTFALVI NAPOK – A belépés díjmentes!

Albertfalvi Közösségi Ház

1116 Budapest, Gyékényes utca 45–47

+36 1 204 6788