2016. október 11. kedd 18.00 óra
„A gyuvecs a Balkán egyik legjellemzőbb étele, bár a PR-ja nem olyan hatékony, mint a csevapé vagy a muszakáé. Viszont gyerekkoromban sokszor került az asztalunkra, mint azt hiszem számos más Szerbiában élő családéra is, hiszen egyszerű és nagyszerű.
A fő irányvonalak, amelyeket vagy 30 recept átolvasása után fel tudnék vázolni:
- A gyuvecs alapvetően nyári étel, hiszen fő összetevői a mértéktelenül adagolt hagyma, paradicsom, paprika. A bolgárok minden egyéb létező zöldséget, így padlizsánt, okrát is bőven pakolnak bele, ezzel szemben a szerbek inkább a visszafogott irányvonalat követik. Boszniából a káposztás, illetve babos recepteket találtam.
- A szerbek inkább disznóhúsból készítik, míg a bosnyákok a birkára szavaznak.
- Szerbiában rizs, Bulgáriában inkább krumpli a töltőanyag.
- A szó eredete a török güvec-ben keresendő, ami ugyanilyen zöldséges egytálétel, naná, hogy birkából.”
(Kern Ágnes gasztroblogger)
A klub keretében ételekről beszélgetünk (kóstolunk), recepteket cserélünk, konyhai praktikákat osztunk meg egymással.
Részvételi díj: 300 Ft
Ha szívesen megismertetné velünk a kedvenc ételét, amelyet speciálisan vagy éppen egy családi recept alapján készít, akkor jelentkezzen a Zsolti bácsi konyhájába "séfnek" az Albertfalvi Közösségi Ház elérhetőségein!
Albertfalvi Közösségi Ház, 1116 Budapest, Gyékényes utca 45–47., Telefon: 204-6788