Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

A Tündérkert őrzői

Események   |   2008, április 15 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Orth István képzőművész 1945. február 3-án született Nagyszékelyen. Többszöri próbálkozás után jutott be a bukaresti Képzőművészeti Akadémiára. Papi hivatása mellett a Bruckenthal múzeum restaurátora, ami megihlette saját egyéni, művészi világát.

Diplomás tanár, keramikus, kályhás (mesteriskola), és mint doktorjelölt bizantológiát tanult Bukarestben. A kolozsvári Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Életmű-díjjal tüntette ki.

A Budai Klub Galériában most kiállított pasztellképeinek témái az erdélyi templomok. Mint a megnyitón elhangzott, ezek a templomok bizonyítják a művész hitét és a magyarság szeretetét.

Ott látjuk az ősrégi marosvásárhelyi vártemplomot a restaurált várfallal, Vízakna, Székelyudvarhely, Gelence, Csíksomlyó, Farcád, Somkerék templomát. Embertömeg sűrű sorokban megy felfelé, a kápolna felé. Ezek a templomok a szegények templomai. Az erdélyi gótikus vonás egyszerűbb, de formailag illik a tájba.

A színes grafika legegyszerűbb eszközeit használja. Itt, ezen a kiállításon 15 pasztellrajzott tekinthetnek meg a látogatók. Mint mondja, ez csak a töredéke annak a sorozatnak, amelyet a Tündérkertről, Erdélyről készített. A galéria kistermében a művész rézkarcaiból szedett össze egy csokorra valót.

Gigi - Újbuda TV (2008. 04. 15.)