Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 22. szombat, Paulina

Michaelis József költő vendégségben a Telekiben

Események   |   2007, október 20 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Michaelisz József németül és magyarul olvasott fel verseiből.

A magyarországi német költő, Michaelisz József az Újbuda Német Kisebbségi Önkormányzat meghívására október 19-én német nyelvű rendkívüli irodalom-órákat tartott a Teleki Blanka Általános Iskola könyvtárában a nemzetiségi oktatásban részt vevő osztályok számára.

Kétnyelvű verseskötetének megjelenését "Zauberhut-Varázscilinder" címmel a német önkormányzat is támogatta és a két iskolának, melyben német nemzetiségi oktatás folyik (Teleki és Törökugrató Ált. Iskolák) 100-100 példányt ajándékozott.

Michaelisz József először a 300 évvel ezelőtt Magyarországra települt német őseiről, a Baranya megyei Somberekről, szülőhelyéről, majd életútjáról mesélt: mindig régész szeretett volna lenni, sokat olvasott, készült a falusi gyerek számára oly titokzatos pályára, mégis, amikor megtudta, hogy évente mintegy hat-hét régészt vesznek fel, követte bátyját Bajára, ahol német nemzetiségi tanító, majd irodalom és történelem tanár lett. Ismeri a sombereki nyelvjárást, csak az iskolában tanult meg magyarul, majd Mohácson a gimnáziumban már jobban tudott magyarul, mint németül. Aztán mégis német nyelvtanár lett és máig németül írja verseit. Nem csupán gyermekeknek, Treibsand (Futóhomok) címmel jelent meg verseskötete felnőtteknek. Máig a vörösboráról oly híres Villányban tanít, az Alapfokú Művészeti Általános Iskola igazgató helyettese.

Majd elmondta, hogy első verse egy szerelmes vers volt évfolyamtársához, aki azt a mai napig nem olvasta. Viszont a költő-tanár gyermekversei szerte az országban és az egész német nyelvterületen igen népszerűek és ismertek. Legutóbb szeptember végén részesült a Dunamenti Svábok Kulturális Díjában. Ebből szeretné legújabb mese és mondakötetét kiadni.

A gyerekek nagy érdeklődéssel és szeretettel fogadták Michaelisz Józsefet, aki németül és magyarul olvasott fel verseiből. Búcsúzóul megbeszélték, hogy hamarosan újra ellátogat

Mayer Éva (2007. 10. 20.)