Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Műtéti művészet - Muhari-Papp Sándor Balázs képei a Fonóban

Események   |   2007, október 30 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Az őssejttől a születésen át az elmúlással való megbékélésig.

Orvosi témájú rajzok és festmények bemutatása - ez már önmagában egyedi alkalmat sugall a kiállítás-látogatók számára. A Fonó Pajtájában tekinthetők meg Muhari-Papp Sándor Balázs képei, amelyek látványát még különlegesebbé tette a megnyitó.

Az alkotó egy énekművész, egy zongoraművész, egy idegsebész, és egy operatőr közreműködésével illusztrálta a kiállítás címét: A művészet és a tudomány egyesül a hitben.

Muhari-Papp Sándor Balázs ecsettel és ceruzával immár húsz éve fejt álmokat, látomásokat az őssejttől a születésen át az elmúlással való megbékélésig. Hittel közelít a betegség és a gyógyulás ábrázolásához is. Evangéliumi derűt sugároznak a festményei, amelyeken a terhes valóság hű ábrázolását üdítően egészíti ki a kitartásra buzdító bibliai alakok megjelenítése.

A festő, aki átélte a kóma állapotát, szívesen és sikerrel ültet át papírra operációkat, ami még a fotográfia korában is kihívás, hiszen a bonyolult orvosi technikákat még ma is művészi rajzokkal lehet a leghatékonyabban bemutatni.

Négy éve segíti Csókay András idegsebész kiemelkedően eredményes agyműtéti újításának széleskörű megismertetését. A Prima Primissima-díjas főorvos a megnyitón hangsúlyozta, hogy a festőművészet és a gyógyítás fáradtságos precizitása a hit által vezet lenyűgöző teljesítményekhez.

A többszörös gerincoperált Oláh Zsolt bariton éneke, a Kispesti Baptista Gyülekezetben kántorkodó Pátkai Imre zongorajátéka, és Tersztyánszky Zoltán operatőr Kóma című filmje is elmélyítette a kiállítás képei előtt sétálva érezhető imádságos erőfeszítés értékes élményét.

Szamos Márton - Újbuda ÚJSÁG (2007. 10. 30.)