Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Templomok Éjszakája 2012

Események   |   2012, szeptember 16 - 17:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember 15-én mindenki előtt nyitva álltak a kapuk, bárkit szívesen láttak egy éjjelre a magyar templomok a kis falusi kápolnáktól a Bazilikáig, hogy határokon átívelve a művészetek nyelvén mutassák be a szakralitás valóságát világunkban.

"„Ragyogjatok, mint a csillagok".

Ezzel a mondattal hívta az érdeklődőket szeptember 15-én a Templomok Éjszakájára a Gazdagréti Református Gyülekezet. Valóban éjszakai programmal örvendeztettek meg minden látogatót, hiszen a délutáni és koraesti foglalkozások és mesejáték után, több koncertet is adtak, különböző stílusokban.

Többek között fellépett a Grét Zenekar, mely a gyülekezet saját ifjúsági zenekara. Újbudán sok más templom mellett a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet is kitárta kapuit, ahol Pazár Béla Ybl-díjas építész interaktív előadása után, templomi „kalandtúrán” vehettek részt a látogatók, majd egy eredeti nyelven megszólaló gospel koncerten pihenhették ki a fáradalmakat, végül Szenczi Molnár Albert zsoltárfordításai ihlette filmes etűdöket tekinthettek meg, melyet Károly Edit és a Custos Viol Consort zenéje tett teljessé.

Az Ars Sacra Alapítvány hatodik éve szervezi meg a Templomok Éjszakáját és a Szakrális Művészetek Hetét. A két eseménysorozat közös új neve Ars Sacra Fesztivál. A Fesztivál a zsidó-keresztény kultúrkörhöz tartozó művészeti alkotások bemutatásával a művészetek nyelvén az evilági életen túlmutató szakralitás jelenvalóságát igyekszik kifejezni világunkban.