Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

60+ Médiaműhely: 5 perc Bodrogi Gyulával

Kultúra   |   2010, július 21 - 10:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

2005-től Bodrogi Gyulát, a Nemzet Színészét kerületünk díszpolgáraként is számon tartjuk. Nem kell Önöknek bemutatni, hiszen több évtizede nyomon kísérhetjük pályáját. Ismerjük, szeretjük. 52 éve lépett először a közönség elé. Számtalan filmtekercs őrzi drámai és humoros alakításait. Rendez, játszik, ír nekünk- a közönségnek.

Munkásságáért több alkalommal is kitüntették: Jászai Mari-díjat kapott 1962-ben és 1967-ben, 1973-ban érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett, 1995-ben művészi pályájának elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kapta meg, 2005-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki. 2007-től a Nemzet Színésze. Bodrogi Gyulával a színházról, könyvéről és a díszpolgári címről beszélgettünk.

Mit jelentett Önnek ez az elismerés?

Nagyon jó érzés, ha 'otthon' is elismerik az ember munkáját. Csak az tudja, milyen DÍSZPOLGÁRNAK lenni, akit megtisztelnek ezzel a kitüntetéssel. Azt hiszem - ahogy az előbb is mondtam -, nincs rá jobb megfogalmazás: nagyon jó érzés!

Buda egyetlen színházában rendezett. 'A Bermuda háromszög botrány' színpadra állítása során gondolt-e arra, hogy kerületi díszpolgárként, lakosként a kerület színházában dolgozik?

Abban a kerületben színházat rendezni, ahol az ember él, és ahol illetlenül kevés színház működik (kb. 1) nem csak művészeti kihívás, de egyenesen harcos cselekedet. Ráadásul, ha olyan sikere van az előadásnak, mint most a 'Bermudának', szinte színház-alapító kedve támad az embernek. Jó dolog érezni az Önkormányzat szerető támogatását. Ezúton is csak gratulálni tudok Karinthy Marcinak, aki sok küzdelemmel alapította, és ma is fenntartja ezt a színházat.

Nem érzi-e úgy, hogy a közönség is skatulyáz, inkább komikus, táncos színészként tartja Önt számon?

A közönség nem skatulyázza be a színészeit - így engem sem -, csak azt szereti, ha azt kapja, amit ígérünk neki. Ha az Ügynök halálát ígérjük, nagyon boldogtalan, ha valami kabarét kap, de az sem öröm számára, ha kabarét ígérünk és tragédiát adunk. A közönség zseni, lehet rá számítani, mert a saját érdekében drukkol nekünk. Tudja, ha mi jók vagyunk, ő remekül szórakozik, akár a tragédiánkon, akár a komédiánkon.

Két könyve - 'A vadász néha főz is' és az 'Irka firka' - között 16 év telt el. Várható-e újabb könyv?

Van még anyagom - egy-két könyvre való -, de hála Istennek nincs elég időm rá. Azért megpróbálok még egyet összehozni, ami a színházról szól.