Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

60+ Médiaműhely: A hangokat gyűjtő irodalomtörténész

Kultúra   |   2010, június 11 - 13:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

Dr. Vezér Erzsébet irodalomtörténész 2000-ben kapta meg a díszpolgári címet. Az irodalomtörténész asszonnyal sajnos már nem tudtam beszélni, mert 2003. július 05.-én elhunyt. A Petőfi Irodalmi Múzeum Hangtárában dolgozó Kelevéz Ágnes volt segítségemre, hogy bemutassam Önöknek.

Vezér Erzsébet 1915. január 23-án született Budapesten. A Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomát, 1954-től az Akadémiai Kiadó, majd az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa, később osztályvezetője volt. 1963-tól a Petőfi Irodalmi Múzeum osztályvezetője lett, onnan ment nyugdíjba. 1969-ben kandidátusi fokozatot szerzett. Fő kutatási területe Ady Endre volt. Nagyobbrészt Ő végezte el Ady Endre publicisztikájának összegyűjtését és kritikai feldolgozását. Számos antológiát és válogatást szerkesztett, munkásságáért 1994-ben Demény Pál Emlékérmet kapott.

Vezér Erzsébet szenvedélyes filológus volt - szenvedélyesen gyűjtötte anyagát, kereste a hiányzó adatokat, tényeket. Nyomozott, kutatott, feltárt, mélyre ásott. Elkötelezett volt kedves szerzője, Ady mellett, és senkinek a kedvéért sem változtatott meggyőződésein. Adyn kívül a 'Nyugat' nagy íróit is kutatta, mentette a még fellelhető értékeket. Nevéhez fűződik a múzeum első nagy kiállítása a 'Nyugat'-ról. Munkahelyén - a Petőfi Irodalmi Múzeumban - idősebb íróknak, a régebbi korok szereplőinek és tanúinak emlékezéseit vette hangszalagra. Tevékenyen részt vett a múzeum hangtárának megalapításában. Munkatársaival - Eörsi Istvánnal, Kenedi Jánossal és Levendel Júliával - és egy régi, öt kilós magnetofonnal készítették eleinte az interjúkat. Ez a magnó rögzítette Lesznai Anna, Fenyő Miksa és Lukács György hangját, visszaemlékezését. (A 'legenda szerint' a Lukács Györggyel készített interjú miatt nyugdíjazták.)

'Nyugdíjasnak azonban nem volt túl kiváló, én rögvest nyugtalandíjasnak kereszteltem el. Ekkor kezdte meg franciaországi és amerikai portyázásait, irodalmi és történelmi szempontból felbecsülhetetlen értékű kéziratokkal, kiadványokkal és könyvformában máig kiadatlan magnós interjúkkal tért haza. Ha kutatásait valamiért éppen nem támogatta a Legfőbb Mecénás, akkor saját megtakarított pénzén folytatta őket tovább. Az így összegyűjtött zsákmányt tudományos intézeteknek, könyvtáraknak adományozta.' - írta róla a jó barát, Eörsi István 2003-ban.

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2004-ben kiadta válogatott interjúit - 'Megőrzött öreg hangok' címmel. A Múzeum honlapján, a médiatárban meghallgathatók a Lesznai Annával és Fenyő Miksával készített interjúi.