Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

60+ Médiaműhely: A vatikáni követ

Kultúra   |   2010, június 1 - 12:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kada Lajos érsek, nyugalmazott pápai nuncius (a Vatikán diplomáciai képviselője, a pápa állandó követe) 2001-ben lett kerületünk díszpolgára. Dr. Verbényi István atyával beszélgettem a 2001-ben elhunyt érsek úr életéről, munkásságáról.

Kada Lajos fiatal papként a Pápai Diplomataképző Akadémián tanult. Tanulmányai befejezése után a diplomácia területén dolgozott. Ő volt az első magyar nuncius. A pápa követeként - többek között - szolgálatot teljesített nunciusként Pakisztánban, a skandináv államokban, Costa-Rica-ban és Salvadorban.

Rómában a Szentségi Kongregáció titkáraként dolgozott hét évig, majd 1991-től Bonnban nunciusként tevékenykedett. Ő volt az első nem olasz származású spanyolországi nuncius. Ezt a hivatalt 1995-től, nyugdíjba vonulásáig töltötte be. Szolgálati helyein nem csak az Apostoli Szentszéket, hanem szülőhazáját, Magyarországot is képviselte.

Nyelvtudása 'legendás' volt, kilenc nyelven beszélt. Az ismert, több nyelven beszélő Lomb Kató, a 'Bábeli harmónia'c. könyvében elismeréssel ír az érsek úr tudásáról. A több mint fél évszázados külhoni munka után - nyugdíjazásakor - jött vissza Magyarországra 1991-ben, amikor II. János Pál látogatást tett nálunk. Ő volt a pápa tolmácsa.

Életének utolsó éveit Albertfalván töltötte. 1985. decemberében a szilveszteri hálaadáson már Ő is részt vett - szinte csak átutazóban - az albertfalvai templomban. Hazatérése után - betegsége ellenére - tevékenyen részt vett az itteni lelkipásztori munkában is. Albertfalván kívül a környező országok magyar lakta területein is tartott előadásokat, vezetett lelkigyakorlatokat.

Életéről, a külhoni missziós tevékenységéről a Korda Kiadó gondozásában jelent meg 2001-ben Pajor András könyve 'A Te szavadra. . .' címmel (ez volt püspöki jelmondata) A díszpolgári cím mellett az érsek úr 1992-ben megkapta a Magyar Köztársaság Középkeresztjét. 2000-ben pedig I. János Károly spanyol király a legmagasabb spanyol kitüntetést, a Katolikus Izabella Rend Nagykeresztjét adományozta neki.