Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

A Fonó Budai Zeneház 2012. őszi népzenei programjai

Kultúra   |   2012, augusztus 28 - 22:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember 5-én a nyári szünet után nagyszabású táncházzal indul az évad a Fonó Budai Zeneházban. A szezonnyitón három különböző teremben fog szólni a muzsika; fellépnek azok a zenekarok – szám szerint kilenc – akik az év során is rendszeresen szerepelnek a zeneház műsorán.

A népzenei programokat az idén kinevezett új népzenei programigazgató, a Fonó zenekarból is ismert cimbalomművész, a Tárkány Művek alapítója, Tárkány Kovács Bálint fogja össze.

A szezonnyitó táncházban, szeptember 5-én 18.30-tól a Fonóhoz köthető zenekarok muzsikálnak három különböző teremben, így a Pajtában a Szeret, az Eszterlánc, a Fonó zenekar, a Poros, és az Erdélyi zenészek klubja húzza, a színházteremben két moldvai zenekar a Berka és a Fanfára komplexa zenél, a folkkocsmánál pedig a Góbé és a Felvonó zenekarok táncoltatják a résztvevőket.

A Fonó szellemiségéhez híven a művelődés is teret kap az estén. Pávai István PhD. a Zeneakadémia professzora és a Hagyományok Házának archívumvezetője fogja megnyitni a Hagyományok Házának csodálatos fotókiállítását: zene, tánc, szokás egy angol fotográfus szemével, archív felvételek az Erdélyi Néprajzi Múzeum Galloway-gyűjteményéből.

Idén megújul a nagy hagyományokkal rendelkező szerdánkénti táncház és néptánctanfolyam és új nevet kap: haTeha Szerda – a legjobb táncház széles e hazában. Idén új tánctanárok – a kiváló páros, Fitos Dezső és felesége Kocsi Enikő – veszik át a tánctanfolyam szakmai irányítását.

Szeptember 8-án fellép Sebestyén Márta régizene-népzenei programjával párban Andrejszki Judit régizenésszel. Műsoruk írott és népzenei forrásokból táplálkozik, és izgalmas egymásra találást jelent mindkettőjük számára.

Szeptember 14-én Dupla duókoncertet adnak a hazai folk és etno jazz olyan kiemelkedő előadói mint Dresch Mihály és Lukács Miklós valamint Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás.