Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

A kommunizmus áldozatainak emléknapja az Újbuda TV-ben

Kultúra   |   2011, február 25 - 15:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját Magyarországon 2000 óta február 25-én tartjuk. Az Újbuda TV első alkalommal jelentkezik emlékműsorral.

Drucza Attila történész Balás-Piri László egykori politikai elítélttel és Bank Barbara történész-kutatóval beszélget. Az emlékműsorban megszólalnak az 1956-os Móricz Zsigmond körtéri harcok résztvevői és túlélői, részleteket mutatunk Havasi Dániel: Napok című dokumentumfilmjéből, valamint archív felvételeket láthatnak az 56-os forradalom- és szabadságharc eseményeiből. Bemutatunk részleteket a forradalom utáni megtorlásokat vezető belügyminiszterről, Biszku Béláról készült Bűn és büntetlenség című filmből.

Stábunk forgatott a Memento Parkban lévő monumentális szobrokról, amelyek évtizedekig meghatározták a közterek képét, és ideológiailag befolyásolták a magyar emberek tudatát. Az emlékműsort február 25-én pénteken este 18:00-tól sugározzuk, majd 20:00-kor és 22:00-kor megismételjük. Ugyancsak bemutatjuk másnap szombaton reggel 7:50-kor, 11:50-kor és 21:50-kor.