Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 6. hétfő, Ivett, Frida

A kultúra követe - Bereczki Kossack Katalin kerámikusművész

Kultúra   |   2008, június 13 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Az ősi kultúra sugárzik alkotásaiból.

"Követnek érzem magam a különböző kultúrák között, következetesen csak részt veszek a folyamatokban anélkül, hogy bármibe beleavatkoznék." 


Bereczki Kossack Katalin keramikusművész pályájának kezdetétől mélységes vonzódást érzett az ősi kultúrák iránt. Közép-Keletet-európai vonatkozásban elsősorban a pennsylvaniai ősi világkép foglalkoztatta, majd mind szélesebb egyetemes kultúrtörténeti tanulmányokat folytatott. A művész 1977-ben berlini nagydíjat kapott. 


Katalin Kossack Békéscsabán született, gyermekkorában Németországba sodorta a sors, itt él és alkot, azonban ez az ország számára csak egy pici pont, hiszen a világ számos táján járt már, Katalin nagyon különleges művész. Büszke vagyok arra hogy, hogy itt nálunk is láthatóak az alkotásai, ráadásul a művész útja Afrikából egyenesen ide vezetett a közösségi házba. – mesélte Preisinger Éva az Őrmezei Közösségi Ház vezetője. 

A keramikusművész Afrikában a Mali törzsnél élt és dolgozott három hónapon keresztül, így megtanulhatta az ott élő asszonyoktól az ottani kerámiakészítési technikákat. Katalin a törzzsel együtt natúr környezetben bányázta az agyagot és formázta az edényeket, rengeteget tanult tőlük. Azonban ő is tudott nekik valamit tanítani, mert az ottaniak nem ismerték a hagyományos kemencét, ezért megmutatta nekik a kenyérsütésre, főzésre és kerámiaégetésre alkalmas kemencék építését. Bereczki Kossack Katalint az ősi kultúra iránti vonzódás, a természetesség, a nőiség kérdése foglalkoztatja. A keramikusművész Európa számos országában megmutatta műveit, alkotásait láthattuk mind csoportos mind egyéni kiállításokon. 

Az Őrmezei Közösségi Házban működő Kőtárlat Galéria nagyon megtetszett a művésznek, és igen jó kapcsolatot alakított ki a ház dolgozóival. A kiváló együttműködésnek köszönhetően „60+” címmel szeretnének közösen egy olyan tábort létrehozni az idősebb korosztály számára, ahol a természetközeliség, a nőiség és az alkotás van a középpontban. A kezdeményezéshez lehet csatlakozni, a részletekről Őrmezei Közösségi Ház ad tájékoztatást.

Huszák Nina - Újbuda TV (2008. 06. 13.)