Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

A magyar nyelvért emlékdíj átadása Benén és Adán

Kultúra   |   2013, június 12 - 13:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Önkormányzatunk 2012. november 11-én, a Kerület Napján megalapította az „A magyar nyelvért” emlékdíjat öt kárpát-medencei testvértelepülésünk diákjai részére.

Önkormányzatunk 2012. november 11-én, a Kerület Napján megalapította az „A magyar nyelvért” emlékdíjat öt kárpát-medencei testvértelepülésünk diákjai részére.

Az emlékdíjakat minden évben azok a végzős diákok kaphatják, akik általános iskolai tanulmányaik során kimagasló eredményt érnek el a magyar nyelv tanulásában és művelésében, valamint tanulmányaikat gimnáziumban vagy középiskolában kívánják folytatni.

Az első díjátadás a kárpátaljai Benén került sorra, 2013. május 24-én, az iskola évzáróján. Bene kb. 1400 lakost számláló kisközség.

Benén az emlékdíj névadójának Horváth László egykori tanárt választották. Horváth László elismert, nagy tiszteletnek örvendő magyar nyelv és irodalom tanára volt a falu iskolájának. Tanári tevékenysége mellett három könyvet is írt Bene községről.

Az emlékdíjat a magyartanárok javaslatára, a tantestület megosztva Háda Róbertnek és Petrov Csabának ítélte oda.

A második díjátadása a vajdasági Adán került sorra, 2013. május 31-én, az iskola évzáróján.

Adán az emlékdíj névadójának Szarvas Gábor nyelvészt, a magyar nyelvművelés megteremtőjét választották, aki Adán született, 1832-ben. Országos hírnévre nyelvészeti munkásságával tett szert. Ő hozta létre a Magyar nyelvőr folyóiratot, amelyben küzdött a magyartalan szóalkotások ellen. Társszerzője volt a Magyar Nyelvtörténeti Szótárnak. Eredményes munkássága elismeréséül a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választották.

Ada a hozzátartozó négy településsel több, mint 17.000 lakost számláló nagyközség. Két iskolája van, az Adai Cseh Károly, illetve a Moholi Novak Radonić Általános Iskola, így az önkormányzat megosztotta a díjat a két iskola között.

Az idei első alkalommal az emlékdíjat, a magyartanárok javaslatára, a tantestület megosztva Šević Ivannak és Fehér Jánosnak ítélte oda.

Az emlékdíjakat az emlékdíjat kezdeményező képviselő, Sass Szilárd adta át.

(2013. 06. 12.)