Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

A Magyar Zarándokútról nyílt kiállítás

Kultúra   |   2013, július 23 - 11:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyar Zarándokút Egyesület 2009-ben azért alakult, hogy a spanyol El Camino mintájára építse ki Magyarország saját- kegyhelyeket és egyházmegyéket érintő zarándokútját. Legutóbb a két zászlós zarándok, Schmittné Makray Katalin és Eperjes Károly társaságában nyitották meg a az idei év nyitózarándoklatáról megemlékező fotókiállítást az Összefogás Újbudáért Egyesület irodájában.

A három éve alakult Zarándokút Társulás, melynek Újbuda Önkormányzata is tagja, pályázatokon keresztül építette ki az Esztergomtól Máriagyűdig tartó útvonalat, info pontokat alakított ki, zarándokjelzéseket tervezett és anyagi bázist biztosított a zarándokok számára - számolt be az eredményekről a társulásban az önkormányzatot képviselő Nagyné Antal Anikó, aki szerint azért is nagy öröm, hogy létrejöhetett a kiállítás, mert ezáltal többen ismerhetik meg az zarándokutat, és kedvet kaphatnak ahhoz, hogy végigcsinálják.

A 430 km hosszú zarándokút 2011-ben nyílt meg, azóta minden év márciusában 16 napig tartó nyitózarándokaltot szerveznek. - Minden évben egy közéleti személyiség vállalja el a zászlós zarándoki posztot, amely arra kötelez, hogy végigjárja a nyitózarándoklatot, valamint megtalálja és javaslatot tegyen következő évi utódjára - tájékoztatott a zarándokút hagyományairól Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke. Míg 2012-ben Schmittné Makray Katalin járta végig a túrát, idén Eperjes Károly színművészt kérte fel a volt köztársasági elnök felesége a megtisztelő feladatra, akik a megnyitón beszámoltak útjuk kalandos élményeiről.

A Magyar Zarándokút márciustól novemberig mindenki számára nyitva áll, bárki, bármikor elindulhat rajta, és bárhol bekapcsolódhat, ha nem akarja a teljes utat végigjárni. Az alapvetően egyéni zarándokok és kiscsoportok számára kiépített útvonal végigjárásához ki kell váltani a zarándokútlevelet, ami tulajdonosát feljogosítja arra, hogy igénybe vegye a közel 30 zarándokszállást. A zarándoklat során olyan nagy egyházmegyéket járhatunk végig, mint Esztergom, Budapest, Kalocsa vagy Pécs, de jól ismert kegyhelyeken is keresztül vezet az út, így Máriaremete, Makkosmária, vagy Máriagyűd szépségeit is felfedezhetjük.

T.D. - ÚjbudaTV (2013. 07. 23.)