Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

A megoldás a Bibliában van - Andó Mária Terror című kiállítása

Kultúra   |   2007, október 31 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Bikafejű ember és Bibliai illusztrációk.

A Képzőművészeti Főiskolát végzett Andó Mária grafikái láthatóak A Budai Klub-Galériában. A többségben fekete grafikák között három olyan kép is található, amelynél az alkotó nemcsak fekete, hanem barna tust is használt, a drámaiság kifejezésére. 


Képei az erőszakot és a kiszolgáltatottságot szimbolizálják. Andó Mária tragikusnak ítéli meg a globális világot, ahol az erőszak az úr, és ez az irány sajnos egyértelműen a katasztrófa felé sodorja a társadalmat. 

A grafikai sorozat két alapmotívum köré épül. Az egyik motívum a bikafejű emberek alakja, amely zsarnok, az önkényúr analógiája, a kegyetlenség az elnyomás szimbóluma, a durva, erőszakos hatalom megtestesítője. 


A másik tulajdonképpen Bibliai illusztráció. János Jelenések könyvének szerzője, mélyértelmű jövendőléseiben bemutatja, mi a Teremtő szándéka a bűnös emberiséggel. Az Apokalipszis ítéletvízióját, az Isten haragjának kiáradását a szimbolikus képekben tárja elénk. 

Ez a két szimbólum nem más, mint a probléma és annak megoldása. A terror és az őt megszűntetni képes hatalom. Az alkotó szerint ugyanis az egyetlen amit tenni lehet, az amit Hénoch tett, nem gyűlölni, hanem szövetségben állni az Úrral - tehát a megoldás a Bibliában van. 
Az alktásokat november 13-ig tekinthetik meg a Budai Klub-Galériában.

HÁEN - Újbuda Tv (2007. 10. 31.)