Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

A Pünkösdről

Kultúra   |   2012, május 28 - 14:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén, május 27-én ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, mely mindig a húsvét utáni ötvenedik napra esik. Karácsony és húsvét mellett pünkösd a harmadik legjelentősebb ünnep.

A tanítványoknak át kellett élniük azt a tragédiát, hogy akiben hittek, akiben bíztak meghalt. Feltámadt ugyan, de már nem volt közöttük, úgy érezték egyedül maradtak, ezért hitükben bizonytalanná váltak. Féltek és nem tudták elképzelni, hogyan folytassák az életüket. Ezért Jézus Krisztus mennybemenetele előtt megígérte nekik, hogy elküldi a Szentlelket.

Az Újszövetségben olvassuk, hogyan áradt ki a Szentlélek az imádságban együtt levő apostolokra, és töltötte el őket kegyelmével, hogy képessé váljanak Jézus Krisztus missziós parancsának teljesítésére. Ezen a napon Péter apostol prédikálásának hatására sokan megtértek, így alakult meg az első keresztény gyülekezet. Ezért Pünkösdkor az egyház születésnapját is ünnepeljük. Nagyon szép képpel élve: az Atya, Isten felettünk – a Fiú, Isten mellettünk – a Szentlélek, Isten bennünk.