Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

A Tranzit Art Café építészeti nívó díjat kapott

Kultúra   |   2005, december 5 - 10:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

A díjakat A 40 év után felújított és átalakított épület, mely eddig buszpályaudvarként üzemelt mostantól Újbuda egyik kulturális találkahelyévé vált. A hely kulturális kávéházzá való átalakítása ékes példája a megváltozott funkciójú épületek új céllal történő életre keltésének.


Hat épületet jutalmaztak az idén a főváros építészeti nívó díjával. A kitűntetéseket Demszky Gábor főpolgármester adta át a Hajós utcai N&n Galériában. Ugyanitt dr. Schneller István Budapest főépítésze nyitotta meg azt a kiállítást, amely az idei mezőnyt mutatja be.

Nagy büszkeségünkre kerületünk is a díjazottak között van, dicsérő oklevélben részesült a Kosztolányi Dezső tér melletti volt Volánbusz-pályaudvar épületében létesült Tranzit Art Café kialakításáért Borsai Attila a Fehérvári úton működő MCXVI Építész Iroda vezető tervezője, Egri Orsolya a Tranzit Art Café vezetője, valamint Mihály András az építkezés kivitelezője. Schneller István külön kiemelte, hogy a buszpályaudvar kulturális kávéházzá való átalakítása ékes példája a megváltozott funkciójú épületek új céllal történő életre keltésének. Az épület 1964-ben Félix Vilmos tervei alapján épült, melynek beltéri mozaikja Rác András iparművész keze munkáját dicséri.

A hajdani forgalmas buszpályaudvar pár évig elhagyatottan állt, s most 40 év után a felújítás és átalakítás után újra élettel teli. Nemcsak Art Café, de kiállító terem, felolvasó- és vitaestek helyszíne. A nevéhez híven egy igazi kulturális találkahely.