Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 18. csütörtök, Andrea, Ilma

Az én ötvenhatom - saját élmények alapján kiállítás a BMK-ban

Kultúra   |   2006, július 25 - 12:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Honnan tudhatjuk hogy mi volt a valóság, hogy mi és hogyan történt igazából? A legigazabban a személyesen átélt élmények szólnak. BMK „Egyén és történelem" címmel fotókiállítást rendez a Galériában, melyhez várja azoknak az élményeit, akik személyesen élték át az ötvenhatos eseményeket.

Kétség nem fér hozzá, hogy a történelem az a tudományág, amelyet annyi féle megközelítésből és annyi féle oldalról lehet véleményezni, ahány ember és ahány érdek van. Nehéz teljes és valós képet kapnunk, hiszen a történelmi eseményekről való gondolkodás az idő múlásával változik, mindenki tudja, hogy az iskolások történelemkönyveit az elmúlt században annyiszor írták át, ahány politikai rendszer váltotta egymást.

Honnan tudhatjuk akkor hogy mi volt a valóság, hogy mi és hogyan történt igazából? A legigazabban a személyesen átélt élmények szólnak.

A Budapesti Művelődési Központ felhívást tesz közzé elsősorban - de nem kizárólag! - Újbuda és Dél-Buda azon lakosai körében, akik az 1956-os eseményeket személyesen átélték, élményeik megírására. Az írásokhoz dokumentumokat, fényképeket is mellékelhetnek a szerzők.

2006 őszén a BMK Egyén és történelem címmel fotókiállítást rendez a BMK Galériában, melyhez a beérkezett anyagokból montázsszerűen válogat sorokat, gondolatokat. Az írásokból szerkesztett anyagot tesz közzé a www.kaleidoskop.hu kulturális webmagazin oldalain.

A dokumentumok beadási határideje 2006. augusztus 30. A BMK természetesen valamennyi írást, dokumentumot, fényképet a rendezvénysorozat befejeztével, november 10. és 15. között visszaszolgáltat.