Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Befana lemaradt a három királyoktól

Kultúra   |   2008, december 22 - 11:59
Nyomtatóbarát változatSend by email
Hogy ünneplik a Karácsonyt Itália földjén? Erre a kérdésre adott választ Raimondo Mendolia, az Olasz Szakácsok Professzionális Szövetségének magyarországi elnöke az Újbudai Pedagógiai Intézet ételkóstolással egybekötött főzőtanfolyamot. Az egy hetes rendezvényre nemcsak a főzőtudomány kedvelői, hanem az olasz nyelvet tanuló középiskolások és felnőttek is ellátogattak.

Az olasz karácsony talán azért más kicsit, mint nálunk, mert ott enyhébb az éghajlat. S nincs akkora jelentősége a fénynek, mint a zordon éghajlatú északi országokban. A főváros egyik leghíresebb tere, a Piazza Navona karácsony előtt két héttel ünnepi díszbe öltözik: a piros és aranyszínű fények a gyerekeket és felnőtteket a tér közepén álló óriási karácsonyfához vezetik, minden sarkon muzsikusok zenélnek, zeng a karácsonyi ének. Persze, minden térségnek megvan a maga karácsonyi szokása.

Betlehemet főleg Dél-Olaszországban állítanak, ahol még mindig nagy kultusza van a hagyományoknak. Betlehem neve egyébként azt jelenti: a kenyér háza. Először Szent Ferenc állított betlehemet Greccióban, Olaszországban. Igazi kisgyermekkel mutatta be a születést, és élő állatokkal, ökrökkel és szamarakkal népesítette be a barlangot. Később rendtársai, a ferencesek terjesztették el a világban a betlehemállítás szokását. A középkorban a karácsonyi vásárokon, a városok főterén a fenyőgallyakkal díszített bódék mellett ott állt a jászol is - benne a kisdeddel.

A betlehem készítése meghitt családi körben zajlik. Az apró házak felépítése és a figurák rendezgetése során évről-évre felidéződik Jézus születésének és megajándékozásának története. Bár a betlehem már két héttel az ünnep előtt az olasz nappalikba kerül, a kisdedet csak a huszonnegyedikéről huszonötödikére virradó éjszakán (pontban éjfélkor) helyezik a bölcsőbe. Ettől a pillanattól kezdve vagy az éjféli mise után lehet csak ajándékot bontani, és valójában ekkor kezdődik az ünnep.

Az olaszok december 24-én halat és zöldséget tesznek az asztalra - egész nap böjtölnek, húst csak másnap fogyasztanak. Olaszországban az első és egyetlen karácsonyi ünnepnap december 25-e! A hívők nem mulasztják el a pápa karácsonyi miséjét, amelyet a tévé is közvetít. Utána Urbi et orbi áldást oszt a Városnak, Rómának és a világnak a vatikáni palota erkélyéről. A zenerajongók késő délelőtt is figyelemmel követik a hagyományos karácsonyi koncertet. S a karácsony mint családi ünnep?

Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi - mondják az olaszok. Vagyis: a karácsonyt ünnepeld otthon, a húsvétot, ahol csak szeretnéd. Persze, azért ide is begyűrűznek az új szokások, Olaszországban is egyre többen a vásárlással azonosítják a karácsonyt. Tudni kell még, hogy Olaszországban nincs egységes karácsonyi menü. Minden régió büszke a saját specialitására! Ami mindenhol egyforma: legyen jó bor és sokféle zöldség a húsokhoz. És abban is szinte biztosak lehetünk, hogy az aperitif és előétel után tésztaféle kerül az asztalra: lasagne, tortellini vagy más olasz specialitás.

Egyes vidékeken báránysültet esznek, máshol kacsát, pulykát vagy borjúhúst készítenek. A desszert viszont mindenhol ugyanaz: pandoro (pocukorral megszórt sütemény), panettone (cukrozott gyümölccsel készített sütemény) vagy torroni. A panettone egyébként Észak-Olaszországból származik. A monda szerint egy nemesember készítetett először ilyen finomságot, és szétosztotta a szegények között. Gyökereit tehát a cuccina poverában, a szegények konyhájában kell keresni (amely a ma olyannyira virágzó toszkán konyha őse). Valamikor hajdanán a panettone még közönséges kenyér volt, amelynek a tésztájába diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöket dugtak. Kiderült azonban, hogy a tökéletes házi panettone nem létezik, ugyanis a tésztája húsz órán keresztül kel, és négyszer kell dagasztani.

Január 6-án, háromkirályok napján a gyerekeknek ismét meglepetésben van részük. Ezen a napon érkezett meg ugyanis a három szent király Betlehembe, és ajándékokkal halmozta el a Kisjézust. Az olasz gyerekek a cipőjüket az ajtó elé teszik, vagy harisnyát akasztanak a kandallóra. Az ajándékokat egy öreg és jóságos boszorka hozza. Háztetőről háztetőre száll, és a kéményen keresztül jut be a házba. A legenda szerint La Befana (így nevezik a boszorkát) nem érkezett meg időben a jászolhoz, és azóta is bolyong. Minden házban ajándékot hagy hátra, remélve, hogy ott található a kisded.

A gyerekek előző este tejeskávét és süteményt készítenek a szobába, hogy Befana jól lakhasson, ha arra jár. Ezt általában a szülők szokták suttyomban elfogyasztani. Január 6-án reggelre pedig megjön az ajándék is, amely általában finom csokiból és karamellából áll.

Kelemen Angelika - Újbuda MÉDIA (2008. 12. 22.)