Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 8. szerda, Mihály

Bronzkori leletek Kelenföldön

Kultúra   |   2012, augusztus 17 - 18:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jelenleg is folyik a Budapesti Történeti Múzeumban azoknak a leleteknek a feldolgozása, amelyek idén télen és tavasszal kerültek elő Budapest-Tárnok vasútvonal felújításához kapcsolódó feltárások során.

A Kelenföld–Tárnok vasútvonal átépítésével, korszerűsítésével járó tervezett földmunkálatok több régészeti lelőhelyet is érintettek a főváros XI. és XXII. kerületében. A keskeny, átlagosan 2-3 méter széles nyomvonalszakasz megkutatása során majd minden ismert lelőhelyen előkerültek régészeti jelenségek. Albertfalván (XI. kerület), a Duna utca mellett néhány gödörobjektumot tartalmazó, valószínűleg kora bronzkori településrészlet került napvilágra.

A Növény utcában (XXII. kerület) későavar árokrendszer nyomait sikerült kimutatni. A többször megújított, kisebb árkokból álló rendszer minden bizonnyal annak az avar telepnek a részét képezte, amely a munkaterület szomszédságában 2010-ben végzett nagyobb felületű ásatás nyomán került elő. Az árkok oldalfalába néhány esetben kemencéket vájtak, melyek platnijába edénytöredékeket tapasztottak. A Növény utcától északra középkori (Árpád-kori) település maradványainak nyomát dokumentálták.

Nem messze a Növény utcai lelőhelytől, a Pohár utcában (XXII. kerület), egy tervezett új aluljáró területén a camponai római tábort körülvevő település (auxiliáris vicus) kisebb részlete, valamint késő bronzkori telepobjektumok kerültek elő. A feltárás egyik legfontosabb eredményét a római kori katonai út (limesút) egy szakaszának előkerülése jelentette. A Nagytétény határában, a mai Aquarius Hotel szomszédságában mintegy 15 méter hosszan előkerült, árkokkal kísért, mészkövekből épített út pontos szélességét az újkori bolygatások miatt már nem lehetett megmérni, de kiszerkesztéséből nagyjából 4-5 méter körüli méretre lehet következtetni.