Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Csak halála előtt ismerték el Újváry Lajos művészetét

Kultúra   |   2007, február 23 - 13:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Február 20-án nyitották meg a Budai Klub Galériában Újváry Lajos Munkácsy-díjas festőművész kiállítását. Egyes kritikusok szerint a művész a jelenkori tájképfestészet egyik legmeghatározóbb egyénisége.


Újváry Lajos festőművész kiállítása a Budai Klub Galériában február 20-tól látható. Az ünnepélyes megnyitót Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg, majd Faragó Laura énekesnő emelte az est fényét.

Újváry Lajos sosem tagadta, honnan jött, miről, mit gondol, s talán ezért is volt a 20. század egyik legkevésbé elismert művésze. Hazaszeretete sosem engedte, hogy bizonyos dolgokról hallgasson, s ezért el is távolították a Képzőművészeti Akadémiáról (ma Magyar Képzőművészeti Egyetem).

A művészet és irodalom szeretete már gyerekként beleivódott. Később a veszprémi piarista gimnáziumba került, de hamarosan el kellett hagynia az iskolát, mert édesapja korai halála miatt nem tudták finanszírozni a tanulmányait.

Családjával többször kényszerültek költözésre, s végül Hőgyészen telepedtek le. Innen felvételizett a Képzőművészeti Akadémiára, de a háború miatt nem kezdhette el tanulmányait. Közben 200 hőgyészi társával a sachti lágerbe hurcolták, ahonnan csak 1946-ban szabadult több betegséget és borzalmat elszenvedve. Még ebben az évben újra elkezdte tanulmányait, de hazafias és szókimondó viselkedése miatt eltávolították. Csak tanárai közreműködése révén fejezhette be az akadémiát, s közvetlenül utána a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola tanára lett, ahol majdnem 35 évig tanította a fiatalokat.

Élete folyamán egy kitüntetést sem kapott, csak a halála előtt egy évvel ismerték el művészetét, és megkapta a Munkácsy-díjat.

Élete folyamán több, mint 50 egyéni és csoportos kiállítása volt hazánkban és külföldön egyaránt. Műveit Párizs, Helsinki, Tokió, Kairó valamint több német és olasz város múzeumaiban és galériáiban láthatták.

Z. A. - Újbuda WEB (2007. 02. 23.)