Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Daloskönyvet mutattak be a Fonóban

Kultúra   |   2013, március 30 - 17:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fonó Budai Zeneház legutóbb két értékes kulturális élménnyel is meglepte közönségét egy kiállítás és egy könyvbemutató formájában. Az előtér falaira ezúttal Utcai Dávid Dél-vidéki festőművész képei kerültek, a Fonó egyik jól ismert népzenésze pedig magyar népdalgyűjteményét mutatta be a nyilvánosság előtt.

Utcai Dávid Budapesten járt egyetemre, majd visszatért szülőföldjére, hogy egy iskolában tanítson, fél éve azonban ismét a fővárosba költözött. A most kiállított munkái alkotói szabadsága alatt készültek. Utcai Dávid azt vallja, minek leragadni egy témánál, ha az embert annyi érdekes hatás éri egyszerre. A népzenész prímás Rosonczy-Kovács Mihály könyvét a Felszállott a pávából ismert néprajzkutató Agócs Gergely és a jazz zenész Dresch Mihály méltatta a megnyitón.

- A Felszállott a nap az égre című dalos gyűjtemény azért született, mert, számtalanszor kerültem olyan helyzetbe fellépéseimen, hogy amikor a közös éneklésre került a sor, mindenki szemlesütve böködte egymást, hogy mit is kéne énekelni, de csak néhány operettsláger jutott az eszükbe. Az egyes tájegységeket is bemutató könyv egyszerű segítség lesz a népdalok megismeréséhez - mesélt a kötet keletkezéséről a szerző.