Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Egyedülálló partnervárosi kórustalálkozó a Szent Margit Gimnáziumban

Kultúra   |   2008, szeptember 15 - 17:48
Nyomtatóbarát változatSend by email
Első alkalommal rendezték meg a partnervárosi kórustalálkozót, melynek célja az volt, hogy a települések művészeti csoportjai között alakuljon ki közvetlen ismeretség és együttműködés. Napjainkban -méltatlanul- mellőzik a kóruséneklést és többek között ezen is szeretnének változtatni a szervezők.

Az alapötlet Balázs Gyula partnervárosi tanácsnok és Szegedi György - a Kelenvölgyi Közösségi Ház vezetője - adta. Nála működik már évek óta a Kelenvölgyi MKM Férfikórus, és szeretett volna a csapatnak külföldi kapcsolatot szerezni. Ilyen nagylélegzetű, több napos program még sem nálunk, sem a többi településen nem volt. A kórusok felkészültsége, hozzállása felejthetetlen élményekkel ajándékozta meg mind a résztvevőket, mind az előadókat.

Összesen 4 külföldi és 3 kerületi kórus részvételével zajlott a rendezvény. A XI. kerületet képviselték az Albertfalvi Gesualdo Kórus, a BMK Budapesti Vándorkórus, és a Kelenvölgyi Férfikar. Felléptek még: az adai Musica Humana, a marosvásárhelyi Musica Humána Nőikar, a trogíri Klapa Tragos, valamint a prágai Bach-collegium Praha.

A Reneszánsz Év kapcsán minden kórusnak - a saját repertoárja mellett - elő kellett adnia a kor madrigáljait is. Az este zárásaként a 81 külföldi, és a 65 magyar zenész ajkáról közösen csendült fel az EU himnusz, azaz az Örömóda.

Gigi - Újbuda TV (2008. 09. 15.)