Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Elismerték a Molnár-C. Pál hagyaték őrzőit

Kultúra   |   2011, január 26 - 12:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata idén a Molnár-C. Pál Műterem és Lakásmúzeum fenntartóinak, Csillag Évának és Csillag Péternek ítélte oda a kerület egyik legmagasabb elismerését, a Pro Cultura díjat. Az oklevelet a házaspár a kerület kulturális életének alakításában végzett kiemelkedő munkájáért és hagyományaink továbbélésének támogatásáért kapta. Az egész életét a hagyaték ápolásának szentelő pár évről évre különleges élményekkel, programokkal várja a látogatókat a Gellérthegyen.

Ötven évig egy gyönyörű gellérthegyi lakás adott otthont Molnár-C. Pál festőművésznek és családjának, ahol a mester külön műteremben alkothatott. Az alkotóműhely hagyományait és képanyagát a festő unokája, a Csillag házaspár tartja fenn, akik egyedi hangulatú múzeumot varázsoltak az egykori lakásból. Molnár-C. Pál munkái mellett a kiállítóhely Tavasz termében állandóan változó tárlatokat láthatunk, hiszen a helyiséget a múzeumigazgató arra nevezte ki, hogy kevéssé ismert családi hagyatékokat mutasson be.

Óriási meglepetés volt számunkra a díj, amelyről az értesítés év végén, mint egy karácsonyi ajándék érkezett meg hozzánk - mesélt boldogan a múzeum vezetője, Csillag Péter.

A kezdetekről beszélgetve a galéria igazgatója elmondta, az elismerés édesanyjának is szól, hiszen 1984-ben, három évvel Molnár-C-. Pál halála után ő vette kezelésbe a művész örökségét, és hozta létre a műterem múzeumot. A hely egyik akkoriban indult hagyománya, hogy művész körök baráti találkozókat tartanak a lakásban, azóta is él. A galéria népszerűségéről kérdezve Csillag Péter annyit mond, a hely atmoszférája magával ragadja az embereket.

- Akik eljönnek hozzánk, a lakás bensőséges hangulatában rögtön otthon érzik magukat, nyugalomra és szépségre találnak. Ezen a helyen egyszerre megszűnik körülöttük a világ - teszi hozzá a hagyaték őrzője. A másik díjazott, Csillag Éva is azt támasztja alá, kialakult egy lelkes, szépet szerető közönség, akik folyamatosan táplálják bennük az érzést: van miért csinálni.

A hely szelleme is Molnár-C. Pált idézi, hiszen a művész meglehetősen vidám, játékos természetű volt. A mester több önarcképe tanúskodik arról, hogy mindig fütyörészve, derűsen, soha nem görcsösen festett. - Molnár-C. Pál rendkívüli sokoldalúságát megmutatva bebizonyította, hogy értékálló örökséget hagyott hátra. A művész bravúrosan volt képes ötvözni a klasszikust a modernnel - tette hozz Csillag Éva.