Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Értékmegőrzők Egyesülete

Kultúra   |   2008, január 20 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Értékmegőrzők Egyesülete

A Szentimrevárosi Értékmegőrzők Egyesülete 2008. január 16-án kulturális konferenciát szervezett a Szent Imre Gimnázium dísztermében "Az értelmiség felelőssége napjainkban" címmel. Az est díszvendége dr. Rétvári Bence, a 15. vk. országgyűlési képviselő-jelöltje volt. 


Az est kezdetén bemutatkozott az egyesület, melyben kifejtették célkitűzéseiket. Fő célkitűzésük, hogy Szent Imre Város értékeit megismertessse szűkebb környezetével, értéket közvetítsen a helyi lakosok felé, védje a kulturális értékeket, fejlessze a polgári felelősséget, valamint népszerűsítse a mértéktartó értékrendet. 

Az est további részében három előadást hallhattak az érdeklődők. Elsőként Czakó Gábor író tartott értekezést "A mindenható gazdaság" címmel, melyben kifejtette, hogy gazdasági szempontból az elmúlt 100 évben korváltás zajlott le, de emellett az emberek negatív szemléletváltása is megtörtént. Manapság szinte senkiben nem fordul meg, hogy feláldozza magát a hazájáért, inkább a hazát áldozzák fel saját magukért. Kevesen áldozzák fel magukat a gyermekeikért, inkább a gyermekeket áldozzák fel a saját boldogságukért. A személytelenség az élet minden területére jellemző a személyes szférától kezdve a kereskedelmen át egészen az egészségügyig. 

Második előadásként Jókai Anna írónő fejtette ki véleményét a spiritualitás és a mindennapi életünk kapcsolatáról. Az írónő elmondta, hogy a spirituális életfelfogás szerint a gondolkodásunk tettekben nyilvánul meg, s ez nagyon könnyen felismerhető, mint a kőzetben a hegyikristály. 
Végezetül Kun Miklós történész előadását hallgathatták meg a megjelentek, aki "Az értelmiség lázadása a diktatúra ellen" címmel fejtette ki véleményét.

Z. A. - Újbuda WEB (2008. 01. 20.)