Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Ezüst Malibu - Bokor Pál kiállítása a Gazdagréti Közösségi Házban

Kultúra   |   2012, május 22 - 19:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egy ezüstmetáll színű Chevrolet Malibu Classic típusú gépkocsival 1984 nyarán vagy 25 ezer kilométert cirkáltam a szürke amerikai aszfaltfolyamokon, melyek némelyike jóval hosszabb, mint a Mississippi. - írja a szerző, az MTI volt washingtoni tudósítója ennek a kiállításnak az eredetéről. A tárlat május 25-től lesz látható a Gazdagréti Közösségi Házban.

Úti célom a Los Angeles-i olimpia volt, de az út akkor is izgalmasabb volt a célnál. A Malibu elvitt a két part közötti Amerikába – Chicagóba, Kansas Citybe, Detroitba, Salt Lake Citybe, Denverbe, meg az indianai Garybe, mely a hatalmas ország második legveszélyesebb városa volt ekkor, de ahol Michael Jacksonok is születtek. És elvitt tucatnyi névtelen kisvárosba is, ahol mlg a metropolisoknál is jobban lehet látni és érezni, hogyan élnek az amerikaiak.

Hermész, az utazók istene is végig elkísért. Megverni útközben csak egyszer akartak, s a Malibu is megúszta két komplett gyertya-cserével. De az ezerötszáz fotómnak hazaköltözéskor nyoma veszett, egy sem került be az akkoriban megjelent Ezüst Malibu című riportkönyvembe.

Néhány tekercs film negyedszázad múltán egy komód mélyéről bukkant elő. Ekkor derült ki az, amit annak idején még én sem tudhattam. Ezek a képek az USA fénykorát ábrázolják. És ekkor gondoltam először arra, hogy talán még most is érdemes megmutatni őket.

Azóta Gazdagrét már az ötödik kiállítóhely, ahol lehetőségem van bemutatni ezeket a képeket. A kiállítást illusztráló szövegekről... Igen, ezeket szöveg-illusztrációknak nevezem, mert elmúltak azok az idők, amikor képekkel lehetett illusztrálni szövegeket. A totális televíziózás, az internet és a digitális fotózás korában ez már fordítva van. Csak a lényeg nem változik sokat: a világ melyben valamennyien szerencsés átutazók vagyunk. - meséli Bokor Pál az Újbuda TV stábjának.