Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 1. szerda, Fülöp, Jakab A munka ünnepe

Festő-rajzok - Festészet Napja a Fonóban

Kultúra   |   2009, október 19 - 16:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbudai művészetkedvelők a Festészet-napi programoktól idén a Fonóban vehettek búcsút. A Zeneház ötödik alkalommal csatlakozott a nagyszabású kezdeményezéshez, "Festő-rajzok - Fiatalok Fesztiválja" címmel.


Érdemes volt ellátogatni a Fiatal Alkotók Fesztiváljára, amelyet nemrég a Fonó Budai Zeneházban rendeztek meg az újbudai Festészet Napja záróprogramjaként. Az épület előtereiben már kora délutántól festészeti kiadványok, katalógusok, könyvek bemutatója és élő zene fogadta a látogatókat. A gyárépületben nyitott műtermekkel, és a meghívott - a Fonóban és az Artus műtermeiben dolgozó - művészek közös kiállításával várták a közönséget.

Bukta Norbert, a helyi kezdeményezés főszervezője úgy tervezi, hogy jövőre az országos kiállítás szervezésekor még hűek maradnak az eddigi hagyományokhoz.

A 2010-es Fesztészet Napja a remények szerinte azonban egészen másmilyen lesz, mint eddig: akkor ugyanis nem több kicsi, hanem egy nagy kiállítást szeretnének szervezni - "Kárpát-medence magyar festészete" címmel.

Már szokássá vált a Fonóban, hogy Festészet Napja alkalmából a Pajta Galériában a zeneház meghívására egy vendég művész is kiállít - Idén Miksa Bálint alkotásai láthatóak. A festőművész régen szintén a szomszédos gyárépületben dolgozott, mára azonban saját műtermében festi képeit.

Az alkotó örökösen a nagy szabad térre vágyik: "Ha felfelé nézünk végtelen térbe nézünk bele" - vallja. A Vertikális kilátások című képe is az ég teréről szól. - Hiába szűkek az utcáink és az ösvényeink, hiába nézünk horizontálisan, ha felemeljük a tekintetünket belelátunk a régmúltba, és a hihetetlen nagy távolságokba - fogalmaz.

Miksa Bálint képei nem szorulnak magyarázatra. A belőlük áradó erő minden szónál többet mond. Atmoszferikus, egyszerre meditatív és eksztatikus képek ezek, melyekben eggyé olvad pillanat és örökkévalóság - és feltartóztathatatlanul áramlanak a kozmikus energiák.

Kiállítók

Artus galéria: Bálint Ádám, Csató József, Fischer Balázs, Király Gábor, Nagy Géza, Nádor Tibor, Szabó Eszter, Szüts Eszter festőművészek.

Gyárcsarnok II.emelet: Bíró Sándor, Bukta Norbert, Csáky Donát Márk, Csoma Gábor, Iski Kocsis Tibor, Muhari-Papp Sándor Balázs, Sinkovics Ede, Szűcs Domonkos festőművészek.

Musée Schinkovics meghívott vendégei: Anett Hámori, Réka Tőkés, Angelika Tóth, Melinda László, Kiss Endre, Pincehelyi András, Szőke Gáspár, Süveges Rita festőművészek.

A kiállítás október 24-ig tekinthető meg a Fonó pajtájában, illetve az Artus termeiben.